Arendalsuka: første dag

ivan fra arendal

Sammen med 30-40 andre besteforeldreaktivister er Ivan Chetwynd på plass i Arendal, der de gjør hva de kan for å sette preg på stemninga under den politiske festivalen. Dette året blogger han for nettsida, og gir sine inntrykk fra dag til dag i tekst og foto. Det ble en bra start, kan han fortelle, med Besteforeldrenes budskap tydelig formidlet både fra stand på byens torg og under dagens politiske toppmøter.

Arendalblogg mandag 12. august 2019
Ivan George Chetwynd

Som ventet gikk de fleste passasjerer av toget i Nelaug, krysset perrongen og styrtet inn i det lille togsettet som triller ned (bokstavelig talt) til Arendal.

Arrangørene av Arendalsuka venter rekordmange besøkende i år (tallet 80 000 er blitt nevnt). Antall arrangement er også rekordhøyt: over 1200. Uken regnes som demokratiets utstillingsvindu. Men enkelte har helt litt malurt i begeret ved å henvise til en undersøkelse som viser til at sakene som velgerne er mest opptatt av er innvandring og skatt. Disse temaer er nesten fullstendig fraværende fra årets arrangementer – selv om eiendomsskatt sikkert kommer til å prege flere debatter.

I år stiller Vy med en shuttle-buss fra Arendal stasjon og inn til sentrum, men etter å ha sittet i tog i flere timer er det forfriskende å trille kofferten gjennom tunnelen til byen. En fordel er også at tunnelen munner ut i torvet der Besteforeldrene har sin stand. Når jeg kommer dit litt før kl. 14, har Linda Parr og andre vært i aktivitet i et par timer. Teltet har ikke kommet ennå, men det er allerede flere med røde hatter og plakatvester klare til å spre BKAs klimabudskap. Deltakelse fra BKA er også rekordstor i år, 35 personer. Like overfor er Miljøagentene i gang med å pakke ut utstyr til sitt telt. Og et par stands borte er Klimarealister i gang med å agitere for sin pussige form for realisme …

Vi hadde allerede gjort oss bemerket under åpningen av uka, der «Bestemødrene stjal showet» ifølge Agderposten. Første aksjon nå er å danne en slags stille klimavakt bakerst i forsamlingen som skal overvære Høyres partitime. De blå er rause med å dele ut blåbær til de fremmøtte, også til oss med røde hatter, og etter et par ungdommelige musikkinnslag holder Erna Solberg tale. Hun sier mye fornuftig om hjelp til ungdom og behov for skoler – men nevner ikke med et ord at 40 000 skolebarn har streiket for å kreve handling fra politikere for å dempe klimakrisen – som også i sommer har gitt utslag flere steder i verden med ekstremvær. Hun nevnte ordet «klima» én gang i en bisetning: «Vi må selvfølgelig ta hensyn til klimaet….»

Etter den blå timen er teltet på plass og flere besteforeldre sprer brosjyrer og løpesedler til forbipasserende. Det levende humlebol på standen skaper stor interesse, særlig fra barn. Mer om dette en annen dag! Så sprer vi oss og spiser middag på de ofte overfylte serveringsstedene rundt i byen. Der noen av oss spiser, kan vi se over vannet til NRKs skip og følge med i hvem som ble intervjuet på direkten i Dagsnytt 18.

Etter middag er den store hendelsen partilederdebatten, som holdes utendørs i en liten park i utkanten av sentrum og sendes direkte på TV. Besteforeldrene skal igjen danne en stille klimavakt med plakatvester som minner om barnas fremtid og behovet for klimahandling. På vei dit blir vi stoppet av en hyggelig nordlending i en gul jakke som gjerne vil fotograferes sammen med oss. Hun er enig med oss om oljeaktivitet i havet utenfor Nordland – og det viser seg at hun er nestleder i Kristelig folkeparti. Kanskje vårt nærvær kan være et lite drypp inn i regjeringen?

Jeg bestemmer meg for å forlate selskapet, dra til BKA-hjemmesidens journalistkontor på Tromøya, følge partilederdebatten på TV og skrive om dagens inntrykk.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*