Klimajobber i vente

A ytterstadDet er nå et stortingsflertall for å innføre en egen klimalov. Det betyr at Norge vil kunne få mange nye klimajobber, sier Andreas Ytterstad. Han er talsperson for «Broen til framtiden», den store konferansen som gikk av stabelen i Folkets Hus i Oslo i går, med 600 deltakere. Målet er å få fortgang i omstillingen av Norge. – En klimalov kan bli et av flere verktøy for å få fart i den store omstillingen vi trenger i den alt for oljeavhengige norske økonomien. 10.000 personer har skrevet under på kravet om å bruke ressurser til skape 100.000 nye klimajobber – i stedet for hvert år å pøse nye 200 milliarder kroner inn i ny oljeleting slik regjeringen vil.

– For å få ned klimagassutslippene må aktiviteten i oljesektoren trappes planmessig ned, sier Ytterstad. Men vi kan ikke kreve at arbeidstakerne i Nordsjøen skal velge mellom arbeidsplassene sine eller klodens framtid. Ingen skal miste arbeid, inntekt eller hus som følge av den omstillingen som må til. Arbeidsplassene som blir borte må derfor erstattes av nye som følger tariffavtalene.

Hva konkret legger du i begrepet «klimajobber»?
– Et eksempel er nye jobber knyttet til fornybar kraft, særlig havvind der vi har gode forutsetninger både fra naturens side og teknologisk. Der kan det skapes 50.000 nye arbeidsplasser. Like mange kan skapes innenfor transportsektoren, i forbindelse med togbygging, flere bussjåfører og så videre. For det tredje store området, energieffektivisering av bygg, har vi så langt ikke beregnet hvor mange nye jobber som kan skapes.

Hør intervju med Andreas Ytterstad i Nyhetsmorgen NRK  P2 13. mars:
http://radio.nrk.no/serie/nyhetsmorgen#t=15m52s

nyhetsmorgen

Framtidas barn trenger arbeid
Besteforeldrenes klimaaksjon var medarrangør av «Broen til framtiden», sammen med kirka, miljøbevegelse og fagbevegelse. Barnebarna skal jo ikke bare slippe å få en klimakatastrofe i fanget. De skal også ha et arbeid å gå til, sier styremedlem i Besteforeldreaksjonen, Finn Bjørnar Lund. Det er åpenbart at vi er nødt til å trappe ned aktiviteten i en sektor som raserer framtidas livsgrunnlag. FNs klimapanel har slått fast at det aller meste av de fossile ressursene må bli liggende i bakken, uutnytta. Dessuten er det slik at oljealderen kommer til å gå over, uansett. Spørsmålet er egentlig bare om vi vil ha en kræsjlanding eller en kontrollert nødlanding.

broen framtiden

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Steinar Høiback | 15.03.2015

  Dette ble et flott arrangement og det var kunnskapsrike innledere (minus 2).
  All honnør til Andreas & de andre.
  Men våre politikere, Støre fra AP og Astrup fra Høyre, var de to innlederne som glimret med sitt klimakompetanse. De to mainstream herrer var mer eller mindre rørende enige om at gassen og oljen, særlig den fra norsk sokkel, er en verdig erstatning for kull som er den verste utslippskilden. Det er riktigere å bruke midler for å redusere kulldriften i utlandet, enn å fokusere på å redusere eller stabilisere norsk olje- og gassproduksjonen. Norges kulldrift på Svalbard ble ikke nevnt med ett eneste ord (politisk korttidshukommelse?).

  Som deltaker på konferansen, og som medlem av Besteforelderaksjonen, blir det mer og mer klart for meg at vi ikke kan feste lit til andre enn folket, oss selv, landets og verdens borgere. Andreas Ytterstads gripende appell – Hva er broen til fremtiden? – sa det samme. Likeså Sharan Burrow, generalsekretær i International Trade Union (ITUC), som holdt sitt innlegg under overskriften – Ingen jobber på en død planet –
  Kikki Kleiven fra Bjerkenessenteret – sa – Brems norsk oljeutvinning av hensyn til klima. Kumi Naidoo fra Sør-Afrika, generalsekretær i Greenpeace International – assosierte likheten mellom fridomskampen i der og dagens klimamobilisering.

  Dagens politikere har bevist mye, ved å gjøre lite eller ingen ting. Er vi kommet dit at folkeopprøret er svaret?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*