Urfolk og oljesøl i Amazonas

  • DATO: 
    14/02/2023
  • Klokkeslett: 
    kl 12:00 til kl 13:30
  • STED: 
    Bykuben (Myntgata 2 ved Akershus festning)

Arrangør: besteforeldrenes klimaaksjon i Oslo og omland

Hva gjør du, hvis en oljerørledning sprenger lekk, to barn og en kvinne blir drept, og helsa og livsgrunnlaget til hele lokalsamfunnet er truet? Landsbyfolk ved Maranonelva i Amazonas visste råd. De kapret en elvebåt med bort imot 150 turister fra flere land om bord og holdt turistene som gisler i et forsøk på å tvinge myndighetene til å hjelpe dem.

For tiden drøfter vi aksjonsformer i BKA. Hva mener vi om vannmaling på vigelandsstatuer og tomatsuppe på glasset som beskytter Van Gogh malerier? Kan vi ha på røde hatter i demonstrasjoner med sivil ulydighet? Men hva sier vi til urfolket i Amazonas – og hva hvis de hadde ødelagt hele rørledningen?

Vi får litt innspill til debatten samt mye mer interessant å tenke på etter det åpne møtet som holdes i Bykuben.

To elever fra Sund folkehøgskole i Trøndelag, Astrid Evensen Ranum og Emma Olette Dobson-Øverland, bodde hos urfolk i en landsby i Peru i tre uker i fjor høst. De skal fortelle om folkets hverdag og livssituasjon, og om musikk, dans og håndverk basert på urfolkskulturen Cocama. De fikk også besøke en annen landsby, den som ble rammet av oljesølet, og vil gjengi tårevåte beretninger om skaden samt fortelle om oppryddingsarbeidet.

Og hva med gislene? En av dem skrev dette på Facebook under aksjonen: «Me blir behandla godt og respektfullt, men dette er den einaste måten dei hadde for å komma nærmare ei løysing for deira folk» -ifølge NRK. Aksjonen skapte nemlig oppmerksomhet i internasjonale medier. Gislene ble frigitt etter noen dager, uten at noen fikk varig skade.

Velkommen til møtet! Og hvis du har lyst på kaffe/te og et rundstykke, ville vi sette pris på en sms på forhånd til Liv Marie Bakka, 92409676.

Spre klimavett,
del denne saken!