Aktuelt

Skrikende behov for nytenking

Om myndighetene får det som de vil, skal nordmenn tilbringe stadig mer tid bak rattet. I 2050 vil vi ha 4–5 millioner personbiler, i tillegg til en armada av tungtransportkjøretøy. Derfor må motorveier bygges ut, 2-felts veier blir til 4-felts, når disse er fulle til 6-felts, osv. Gjennom myr og skog og dyrkamark. – Situasjonen skriker etter en ny og mer bærekraftig visjon for framtida, mener Besteforeldrenes klimaaksjon.

Spre klimavett,
del denne saken!

Trenger vi kjernekraft?

I Paris-avtalen er målet at global temperatur ikke skal stige med mer enn «godt under 2 grader» fra førindustriell tid. Det er enighet om at dette krever enn formidabel, global satsing på ny, fornybar energi. Mange mener også det er umulig å nå målet uten en kraftig økning i elektrisitet fra kjernekraft. Her opphører imidlertid enigheten.

Spre klimavett,
del denne saken!

Planlegger for økte utslipp

Til tross for protester fra miljøbevegelse og jordverninteresser fortsetter Avinor å planlegge ny rullebane på Gardermoen. Det er å planlegge for økte klimagassutslipp, mer støy og mer ødeleggelse av dyrkamark, mener Besteforeldrenes klimaaksjon og 13 andre organisasjoner som har sendt brev til samferdselsministeren og klima- og miljøministeren.

Spre klimavett,
del denne saken!

En organisasjon for alle

BKA har gitt ut et nytt, stort opplag av vår fyldige vervebrosjyre. Da den ble lansert høsten 2018, kunne daværende nestleder Gro Nylander fortelle at vi hadde passert 2000 medlemmer. To år senere er vi nær 5000, og Gro er storfornøyd – og fortsatt kry av brosjyren. Der figurerer Torbjørn Berntsen, Kåre Willoch og Lise Fjeldstad, og budskapet er enkelt og solidarisk.

Spre klimavett,
del denne saken!

I ny drakt

Som mange vil ha lagt merke til – nettsida vår har med ett fornyet seg. Innholdet er mer eller mindre det samme som før. Men bunaden er ny og mer moderne. Det skyldes Merete Bertheau – ung designer-student som er engasjert for å hjelpe til med «Prosjekt 5000». Snart falt øynene hennes på nettsida, som hun syntes trengte til en oppfrisking.

Spre klimavett,
del denne saken!

Demonstrasjon av forakt

Knapt en uke etter at klimasøksmålet mot staten er ferdig i Høyesterett, kom regjeringen med en ny konsesjonsrunde og utlysning av nye oljeblokker i Barentshavet. – Det oppleves som en ren maktdemonstrasjon, og også forakt for Høyesterett. Regjeringens opptreden er fullstendig uakseptabel, sier Steinar Winther Christensen, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Spre klimavett,
del denne saken!

Besteforeldre mot sløseri

Årets kjøpeorgie Black Friday går av stabelen denne uken. Det synes Silvia Kriz i Stavanger lite om. Forrige uke ble hun valgt til leder av det nystiftede lokallaget av BKA i Sør-Rogaland. – Alt som smaker av sløseri er noe vi besteforeldre bør markere oss mot, tenker jeg. Vi trenger ikke flere kjøpefester, men forsiktig forvaltning av jordas rikdom.

Spre klimavett,
del denne saken!

– Trengte et puff

Vervekampanjen «Prosjekt 5000» har engasjert folk over hele landet. – Det gjelder å være litt frempå og spørre folk, sier lokallagsleder i Vesterålen, Wenche Cumming, der Besteforeldrenes klimaaksjon har flerdobla medlemstallet sitt. En av dem som er glad for å bli spurt og nå har blitt medlem, er Jorunn Fjellanger på Stokmarknes. – Hun trengte et puff, sier den samfunnsgasjerte 81-åringen.

Spre klimavett,
del denne saken!

Nærmer oss målet!

I dag vil BKA passere 4700 medlemmer, og er bare 300 fra målet om 5000 før nyttår. – Det skal vi klare, om jeg så må stå med den rød lua i handa og trygle folk, humrer en fornøyd styreleder Steinar Winther Christensen. – At det nå er mulig å bli støttemedlem har vært viktig. Det har ikke bare appell til yngre mennesker. For noen eldre kjennes det mindre forpliktende, og det kan også være bra.

Spre klimavett,
del denne saken!

Populærvitenskapelig om klima

Det finnes enormt med klimainformasjon – i form av vitenskapelige artikler og omfangsrike rapporter. Det som fins av lettere stoff er på den annen side ikke veldig tilfredsstillende, syntes pensjonert informatikk-mann Egil Støren. Derfor satte han likeså godt i gang med å lage sitt eget alternativ – en nettside som skal formidle klimakunnskap til menigmann, uten å overforenkle.

Spre klimavett,
del denne saken!