BARNAS KLIMA, VÅR SAK – RETTEN TIL EN TRYGG FRAMTID

Besteforeldrenes klimaaksjon vil inspirere, overbevise og presse myndighetene til en politikk som kutter utslipp til et nivå som er forenlig med et varig trygt liv på Jorda. Jf. Grunnlovens § 112: «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares.»

Aktuelt

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 22. sep 2020
 • AV:
  Redaksjonen

– Jeg følger E & K

Nettmagasinet Energi og Klima, utgitt av Norsk Klimastiftelse, er en viktig politisk aktør. – Deres kunnskapsbaserte journalistikk er rett og slett særdeles verdifull, sier Bjørghild des Bouvrie, organisasjonssekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon. Klimastiftelsen favner bredt og blir lyttet til langt ut over miljøbevegelsen – slik vi må hvis vi skal komme skikkelig i gang med det grønne skiftet.

– Jeg bare protesterer

Sidsel Mørck har med sitt livslange miljøengasjement en egen plass i norsk litteratur. Da hun for noen år siden redigerte en dikt-spalte for nettsida vår, trakk hun fram både kjente og mindre kjente diktere. Blant dem var hverdagspoeten tufse, eller Gerd Sætre Færden som var hennes virkelige navn. I dag mer eller mindre glemt, men for femti år siden en populær stemme i blant annet radioen.

En organisasjon for alle!

Er du bekymra for barns og barnebarns framtid – og vil gjøre noe med det? Tror du eldre mennesker har viktige erfaringer og verdier å tilføre samfunnsdebatten? Bli med i Besteforeldrenes klimaaksjon! Du kan bli hovedmedlem eller støttemedlem. Det koster ikke mye. Men du er med å gi stemme til dem som ikke blir hørt, og beskytte rettighetene til de unge og de ufødte, de forsvarsløse og naturen.

Fint å få vekk svineriet!

Langs hele kysten er strandrydding en miljødugnad der mange deltar med stor iver. Men Ståle Pedersen fra Karmøy overgår de fleste. Året rundt rydder han havmiljøet for tonnevis av taurester, garn, poser og emballasje, istykkerslåtte isoporkasser og plastkanner. Nylig hadde han med en gjeng besteforeldre. Utbyttet ble nok en gang utrolige mengder svineri – og en strålende kjekk dag for deltakerne!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 16. sep 2020
 • AV:
  Finn Bjørnar Lund

Våre sårbare liv

Mange har lest Maja Lundes «Bienes historie». Nå er det mulig å se sceneversjonen. Det norske teatret har laget en forestilling som er musikal og ballett med egen originalmusikk. – Et slikt teaterstykke har du ikke sett før, sier en begeistret nestleder i BKA, Finn Bjørnar Lund. Det dreier seg om foreldre og barn, et evig tema, og om menneskenes avhengighet av naturen.

Miljøødeleggelser likevel?

30. april vedtok Tromsø kommunestyre å si nei til en stor hytteby på Kvaløya. Hensynet til klima og miljø fikk veie tyngre enn økonomiske interesser. I ettertid er det nå likevel fare for at prosjektet blir godkjent. Synnøve des Bouvrie fra Besteforeldrenes klimaaksjon oppfordrer i et innlegg partiene til å holde fast ved tidligere vedtak. – De unge fortjener det, gi dem deres støtte!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 16. sep 2020
 • AV:
  Redaksjonen

«Et varslet kollektivt selvmord»

I en tid da mange forskere forsvinner bak dataskjermene, er vi så heldig at vi har professor Arne Johan Vetlesen. Han er en av våre fremste filosofer og en sterk stemme i miljø- og klimadebatten. Han har omtalt «business as usual» som «et varslet kollektivt selvmord». Da han nylig fylte 60, ble han feiret med samtale i Litteraturhuset om kapitalismens vekst og behovet for kursendring.

Politikk og juss

Det er duket for to viktige plenumsavgjørelser i Høyesterett i løpet av noen måneder. Begge de to sakene er reist av interesseorganisasjoner, og begge – både klimasøksmålet fra miljøorganisasjonene og Acer-søksmålet fra Nei til EU – har bakgrunn i politiske prosesser og vedtak i folkevalgte organer. – Dette er ekstraordinært, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted til magasinet Rett24.

Klimahandling 2021

På initiativ fra Framtiden i våre hender har et titalls organisasjoner fra fagbevegelsen, miljøbevegelsen og andre gått sammen om ti krav til de politiske partiene, som nå arbeider med hva de skal gå til valg på neste høst. Besteforeldrenes klimaaksjon støtter dette helhjertet, sier Steinar Winther Christensen. – Det er alvor nå. Tenk på våre barn og barnebarn! Stem klimavennlig!

Nå skal det verves!

Besteforeldreaksjonen får stadig flere medlemmer og nærmer seg 4000, forteller styreleder Steinar Winther Christensen. Samtidig har økninga ført til større belastning på tillitsvalgte. – Vi trenger ganske enkelt mer hjelp. Men skal vi ha råd til det, må vi over 5000, som er nedre grense for å motta driftsstøtte fra staten. Derfor tar vi nå en langspurt sammen og prøver å nå målet før nyttår!