Trondheim: Klimavalg 2019

I Trondheim er den lokale Klimavalgalliansen i gang med oppkjøring til kommunevalget. FIVH, Naturvernforbundet, Besteforeldrene, Kirka, LO og Spire har gått sammen og laget en valgbrosjyre 2019 med alliansens krav: kutte norske utslipp, bremse oljeutvinningen, skape grønne jobber, internasjonal solidaritet. Klimaproblemet er globalt, men mye kan og må gjøres lokalt, minner de om.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Equinor møter motstand

Protestene strømmer inn fra hele verden, etter at Equinor har valgt å gå videre med planer om oljeutvinning i et marint verneområde utenfor det sørlige Australia. Besteforeldrenes klimaaksjon lover i sin uttalelse å følge opp protesten på selskapets generalforsamling i mai. «We urge Norwegian authorities to instruct Equinor to abandon their exploitation plans in the Great Australian Bight.»

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Til debatt: bil og/eller miljø

I oktober møttes bompengeaktivist Cecilie Lyngby og klimabestemor Gro Nylander ved Frognerparken der besteforeldrene mobiliserte mot hennes kjør-sakte-aksjon, og var på plass med bannere og plakater og høye rop om «Bomring – 1000 takk!» Denne uka møttes de to til diskusjon hjemme hos Gro på Høvik, med Morgenbladet til stede. Cecilie holder fast på at hun er mot bompenger – men for miljø!

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Sammen for klima

Vil besteforeldrene i Oslo stille like ivrig på skolestreik-demonstrasjonen 22 mars, som de gjorde i Bergen? Det håper Kristin Aspelund (79), som sist fredag dro til byen og slo seg sammen med protesterende elever foran Stortinget. «FridaysForFuture» vil bare fortsette å vokse, tror hun. – Klimaproblemene ser jo ikke ut til å bli mindre. Og det er så viktig at vi eldre viser solidaritet med de unge!

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

En sviktet generasjon

Vi er i ferd med å tape kampen mot global oppvarming. En voksende frykt blant ungdommen kan likevel trigge nødvendig handling, skriver Svein Tveitdal i Dagsavisen. «Det er fortsatt mulig å unngå de verste klimaendringene, og naturen vil komme tilbake hvis vi gir den sjansen. Men vi må innse at vi må ofre noe nå for å unngå at barn og barnebarn må ofre enda mye, mye mer i framtida.»

Les mer…

2kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Kjempedemonstrasjon i Bergen

«REGJERINGEN E’ TEIT – VI GÅR UT I STREIK!» skrek tusenvis av skoleungdommer som var samla til klimamarsj i Bergen i dag. De la ikke skjul på hvor sinte de er på politikere som gjør for lite. Skjerp dåkke! Mange besteforeldre med røde luer var med for å vise sin solidaritet. Tidligere lokallagsleder Thelma Kraft sa det mange tenkte: «Jeg gleder meg til disse blir gamle nok til å bruke stemmeretten sin!»

Les mer…

10kommentarer
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Sammen får vi det til!

Besteforeldreaktivist og sokneprest Hans Kristian Solbu i Trondheim har laget et nummer av menighetsbladet for Byåsen og Sverresborg der det meste er viet natur, miljø og klima. Bl.a. intervju med ung miljøagent som deltok på siste klimatoppmøte, møte med dama i frukt- og grøntdisken på Bunnpris og reportasje fra Kyvatnet barnehage om ungenes opplevelse av naturen – og den herlige vinteren!

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

Bedre klimakunnskap i skolen

Norsk Klimastiftelse lanserer nå egne ressurssider for klimaundervisning i videregående skole. Pensjonert lærer Ellen Schei Tveitdal kaller det et godt innspill i rett tid. Selv har hun levert høringsuttalelse til ny læreplan, og mener at kompetansemålene framfor alt må bli mer konkrete, – hvis «skolen skal bidra til at elevene utvikler respekt for naturen og klima- og miljøbevissthet», som det så vakkert heter.

Les mer…

!Skriv en kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

På plass i Holmenkollen

Denne helga dukka en gruppe rødluer opp i Holmenkollen. Hei, jeg synes Besteforeldrene er overalt! sa en ung fan av oss litt overrasket da han passerte standen under skifestivalen. – Ja, for der stod vi altså, forteller Gro Nylander, – en munter flokk på 15-20 medlemmer på tilvist plass og med gratis billett i lomma, takket være initiativ fra våre to skientusiaster Astrid Sandvik og Steinar Winther Christensen.

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!

En vise om vår ødsel

Louis Jacoby er forfatter, komponist og trubadur. Med Prøysenprisen og andre utmerkelser står han solid planta i norsk visetradisjon. Her om dagen fikk vi en epost fra ham: «Hei, jeg syns dere er flinke! Har nettopp skrevet ei vise som snart får melodi. Fikk lyst til å dele den med dere! Det er jo saken i et nøtteskall.» Og den visa deler vi gjerne med flere – og gleder oss til å høre når melodien er klar!

Les mer…

1kommentar
">
Spre kunnskap –
del denne saken!