Vår og strandrydding

Bukkøy 3
Strandryddig på Bukkøy i Karmøy 2022. I år blir det dugnad samme sted 6. april. Foto: Randi Pedersen

Våren er i anmarsj og for mange som bor langs kysten er det dugnadstid for strandrydding. I Tysvær bibliotek var det arrangert familiedag på lørdag, i samarbeid med Besteforeldrenes klimaaksjon. Ståle Pedersen fra BKA Haugalandet viste bilder og fortalte om hva vi kan gjøre sammen for å ta vare på kystnaturen og det som lever der.

Ståle Pedersen bor på Karmøy og har stått på med dette i mange år, og rydda strender for en endeløs mengde plastavfall, taurester og emballasje. Han driver på året rundt, vik for vik, holme for holme, og Friluftsrådet Vest har stilt en egen båt til disposisjon for ham. – Det er et fantastisk arbeid, det blir lagt merke til og skaper engasjement, sa fylkesordføreren da han for to år siden ble hedra med Rogaland fylkes miljøpris.
– Ståle har fått signal om at det er mye marint søppel rundt omkring etter denne vinteren. – Jeg har vært ute noen ganger med ryddebåten den siste måneden og er faktisk overrasket over hvor mye nytt det er kommet til. Men det har vært mye vind og storm fra sør, så det er nok forklaringa.

De 25-30 barna med foreldre som møtte fram på Tysvær bibliotek i går fikk se bilder som viser konsekvenser for fugler og dyr av marin forurensing. Lesestund med fortellinger om dyr og natur hørte også med. – Det er slikt som motiverer til å ta ansvar og bli aktivt med når ryddeaksjonene kommer i gang for alvor utover våren, sier Ståle Pedersen. – Det er jo en fin familieaktivitet, for store og små. Og det har faktisk langsiktige, positive resultater. Vi har forskning som viser at systematisk plastrydding over flere år har ført til en betydelig nedgang i forurensing, ikke bare når det gjelder den mest synlige forsøplinga, men også av mikroplast i strandsonen. Så det nytter!


FAKTA: 80-90 prosent av søppelet i havet er plast. Det er estimert at mellom 9 og 14 millioner tonn plast havner i verdenshavene hvert år. Mengden kan komme til å firedobles innen 2050. 88 prosent av undersøkte marine arter er negativt påvirka av plast. Ifølge Miljødirektoratet driver 15 prosent i land og blir liggende på strendene, mens like mye flyter rundt i havet. Resten går til bunns. Det er observert plastsøppel på flere tusen meters dyp. Nedbryting går langsomt, og plastrestene kan bli værende i naturen i flere hundre år.

En god gjeng besteforeldreaktivister var med og gjorde det kjekt og lærerikt for barnefamilier på Tysvær bibliotek lørdag.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*