Tut og kjør

Briseid utvikle

I sommerens kreative BKA-stafett har Elisabeth Briseid i Drammen kommet med et bidrag – på stramei, slik hun pleier. Dagens geriljabroderi tar tak i Arbeiderpartiets mantra om at «oljen skal utvikles, ikke avvikles». – Det er både tilslørende og provoserende, mener hun. – Slik jeg opplever det, fører de en uansvarlig tut-og-kjør-politikk.

Elisabeth mener Ap-ledelsen driver med sin egen form for realitetsfornekting. – Er det noe vitenskapen og FNs generalsekretær er krystallklare på, så er det at oljevirksomheten nettopp ikke må utvikles, men avvikles – av hensyn til klimakrisen. Likevel insisterer den norske regjeringen med Ap i spissen, på åpning av stadig nye olje- og gassfelt.

– Imens er norsk klimapolitikk i krise. I 2022 ble utslippene kutta med 0,5 %, som er under en tidel av hva som må til for å nå regjeringens mål og løfter! Med sitt mantra tilslører Ap både for seg selv og befolkningen hvor petroleumspolitikken deres fører hen, nemlig mot økt global oppvarming.

– Det er alvorlig.  Derfor sier mitt broderi i klartekst hva som er følgene av Aps mantra og politikk: Olje- og gassindustrien utvikler klimakrisen – den avvikler den ikke!

– Jeg vet ikke om det er oljebransjen selv eller noen i Ap-toppen som har funnet på det tanketomme ordspillet om at oljen skal «utvikles, ikke avvikles». Ordene kan uansett gi ureflekterte folk en tro på at problemet er løst bare man finner en smart måte å si det på, sukker Elisabeth. Tenk om det hadde vært så enkelt, du!

– Det er også trist å se hvordan så mange i Arbeiderpartiet, og i LO, så ukritisk har slukt denne tomme frasen og ivrig plaprer etter. «Parroting» kaller de de på engelsk – papegøyespråk! At de ikke selv hører hvor pinlig det er!

– Det alvorlige bakteppet er en uvilje mot å gjøre det som må til for å redusere risikoen for klimaendringer. Den ubehagelig sannhet at at Norge må å stoppe leting etter ny olje og gass. I stedet lager man seg behagelige illusjoner om at teknologien skal løse problemene for oss – uten at vi trenger å tenke særlig nytt eller omprioritere. Broderiene er mitt forsøk på å pirke borti denne vanetenkninga.


Se tidligere bidrag i billed-stafetten mot norske klimapuslerier:
Linda Parr: Klimahandling nå!
Nina Weidemann: Hører dere!

Se flere av Elisabeth Tveter Briseids geriljabroderier:

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*