Med LoVeSe til seier

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  lørdag 22. jul 2023
 • AV:
  Redaksjonen
wenche intervju
Wenche heime i stua i Sortland i Vesterålen. Bilde klipt fra video produsert for Folkeaksjonen.

Wenche Cumming var sentral i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Hun har også vært sentral i Besteforeldrenes klimaaksjon. Det er to nokså ulike saker, påpeker hun i et video-intervju med tilbakeblikk på LoVeSe-kampen. – Kan BKA likevel ha noe å lære? Lytt til en durkdreven folkeaksjonist med vilje til å lykkes!

– Wenche, du har vært nestleder i BKA, i tillegg til leder av lokallaget i Vesterålen. I videoen poengterer du at den viktigste suksessfaktor for folkeaksjonen var at målet var så tydelig, og så avgrensa. Ikke nei til oljevirksomhet som sådan, men til utvinning rett utafor fjæresteinene i Lofoten, Vesterålen og Senja. Som du sjøl sier, er det noe annet å løfte fram budskapet til Besteforeldrenes klimaaksjon, som går i front mot noen av de tyngste kreftene i det norske samfunnet. Er det likevel noen erfaringer som vi kan merke oss i vår kamp, tenker du?
– Ja, det er opplagt mer krevende, men det er også noen likheter og erfaringer fra Folkeaksjonen som BKA kan ha nytte av.
– Begge organisasjonene har et godt utgangspunkt fordi de har navn som forteller hva de er opptatt av: Lofoten, Vesterålen og Senja – oljefritt, BKA: Besteforeldre – barnebarn – klimaendringer. Begge bygger sin argumentasjon på solid faglig ekspertise.
– De fleste mennesker forbinder klima med vær og innser nå at et varmere klima betyr mer ekstreme værforhold. Farevarsler fra all seriøs forskning, lokalt og globalt, samt at endringene går stadig raskere, understreker dette. Våre barnebarns framtid ligger i potten. Besteforeldre aksjonerer på vegne av kommende generasjoner (LoVeSe aksjonerte på vegne av fiskeriene).
– Vil vi nå fram til folk må dette budskapet være tydelig og klart. Barnebarn, besteforeldre og klima må derfor inngå i alle saker vi profilerer oss på. Vi må banke det inn!
– Mange veier kan føre oss mot målet, men det er én ting vi må være veldig nøye med å få fra: Besteforeldrenes klimaaksjon er ikke en generell miljøorganisasjon. Dem er det mange nok av. Vi må finne vår egen, forholdsvis smale sti. 

Produsent for video: Elisabeth Færøy. Film, lyd, regi og redigering: Dorota Milewicz

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Linda Rundquist Parr | 24.07.2023

  Det var meget inspirerende å høre om hvilken strategi Wenche Cumming la opp til i kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Jeg noterer meg begrepet «næringslivsaktivist». Også en viktig synsvinkel for arbeid i BKA. Vi var heldige som fikk dra nytte av Wenches erfaringer i hennes periode som nestleder av landsstyret.

 2. Karin Lovise Skjerdal | 24.07.2023

  Helt enig med første kommentator: dette var et inspirerende intervju!! W. C. har tydeligvis forstått å kombinere sin sosiale kompetanse med det folkelige og respektfulle. Evnen til å se og anerkjenne den enkeltes ståsted når en skal «ut på gata» for å treffe folk og mobilisere, er nok svært verdifull! Her er det mye å lære!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*