Med limerick mot strømmen

Guttorm-2017
Guttorm Grundt med innlegg og forslag på Statoils generalforsamling 2017.

Om to dager (10. mai) er det generalforsamling i Equinor, der en gruppe besteforeldreaktivister nok en gang vil gjøre seg gjeldende med forslag for et mer etisk ansvarlig selskap. Blant dem er Guttorm Grundt, som hvert år siden 2012 har troppet opp på møtet i Stavanger, på vegne av BKA. Og nå har han sågar fått sin egen limerick!

I løvens hule

– Det er ikke bare din sambygding i Asker, Alf Lyngra, som setter pris på din stayerevne. Mange av oss er imponert over at du står opp mot overmakta på denne måten, år etter år …
– Det er barnebarna som inspirerer meg. Når ikke staten og andre storaksjonærer tar til vettet, må småaksjonærene si ifra. For hvert år er det noen flere aksjeeiere som stemmer for våre forslag. Men det går selvsagt alt for sakte, så dette må jeg vel fortsette med til jeg stuper!

Guttorm Grundt var med å skape Besteforeldrenes klimaaksjon. At han skaffet seg aksjer i Statoil hadde lite med fortjenestemotiv å gjøre. – Det var for å komme meg inn i løvens hule. Den gangen gjaldt det først og fremst tjæresand-satsinga i Canada. Til slutt, i 2016, trakk selskapet seg ut, med store tap økonomisk og omdømmemessig. Hadde de hørt på oss, og på Greenpeace og WWF, ville de kommet mye bedre ut av det.

Grønne forslag nedstemt

En av de andre BKA-aksjonærene, Even Bakke, har i sitt 2023-forslag vist at det siden 2010 er framsatt over 40 ‘grønne’ forslag som alle er blitt nedstemt, men som kunne ha spart konsernet for milliardbeløp. Guttorm kan ikke annet enn å riste på hodet. – Ja, og det har skjedd uten konsekvenser for styret eller konsernledelsen. Det er også verd å merke seg at statens representant konsekvent har stemt for styrets anbefalinger om å gå imot våre gode forslag.
– Har de store overskuddene fra virksomheten på norsk sokkel overskygga og finansiert fadesene som preger mye av den internasjonale virksomheten?
– Jeg tror det. Selvfølgelig bør vi også få en plan for utfasing og avvikling av norsk olje og gass og erstatte dette med fornybar energi – slik at Equinor kan bli et energiselskap for framtida. Men mye av utenlandsvirksomheten har åpenbart vært enda mer skadelig både for inntjening og klima og miljø.

Framtida som utfordring

FNs klimapanel la nylig fram en synteserapport som viser at 1,5-gradersmålet er oppnåelig, men bare hvis vi kutter kraftig i olje og gass og øker fornybarsatsingen tilsvarende. I dag er denne på 0.15 prosent av Equinors investeringer.
– Hva forteller dette om selskapets evne til å møte alvoret i klimatrusselen, og de store moralske utfordringene som dette egentlig gjelder?
– Etter mitt skjønn er Equinor for lengst klima-etisk konkurs! Ikke bare fordi selskapet bevisst saboterer klimapanelets anbefalinger, men også fordi de håver inn milliarder i merinntekter og profitt på grunn av krigen i Ukraina, – uten å gi så mye som én krone tilbake i investeringer i landets ødelagte energiinfrastruktur.  Det er en skam, spør du meg.

Se Guttorm Grundts aksjonærforslag 2023


Utenfor generalforsamlinga 15. mai 2019. Med Besteforeldrenes fane: Gro Nylander og Guttorm Grundt

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Bjørghild des Bouvrie | 03.05.2023

    Kjempebra, Guttorm! Du er vår helt!
    Heia, Heia, Heia!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*