Solidaritet i praksis

Solidaritet (1)

BKA har et spennende år bak oss – og foran oss, sier generalsekretær Andrew Kroglund, som ser fram til landsmøtet i Stavanger, det tredje siden han begynte i jobben. Organisasjonen er mer synlig enn noensinne, mener han, – takket være aktive lokallag, dyktige enkeltmedlemmer, landsstyret og det lille sekretariatet vårt.

Andrew Kroglund med appell under COP26-markering 6.11.2021. Foto: Ivan Chetwynd

Hvis det er noe Andrew har lært i løpet av de snart to åra som generalsekretær, er det at han jobber for en organisasjon med mange ressurssterke mennesker. – Derfor er jeg særlig fornøyd med at vi blir stadig flinkere til å ta i bruk disse ressursene. Vi har klart å etablere flere arbeids- og faggrupper, for bedre å kunne benytte oss av kompetansen mange sitter på etter et langt yrkesliv. Det betyr mye når vi gir innspill til myndigheter og samarbeider med andre organisasjoner – på våre egne premisser, som en solidaritetsaksjon med dem som kommer etter oss.
– Er det noen enkeltsaker du synes det er særlig grunn til å trekke fram?
– Da må jeg nevne Wisting-feltet der utbyggingen i det minste er lagt på is. En god sak der BKA fikk vist seg fram både med faglige styrke og godt organiserte aksjoner. I løpet av året har vi også gitt mange innspill til ulike Stortings-høringer. Mye av dette gjør vi via Forum-samarbeidet, der over 60 miljø- og utviklingsorganisasjoner er med. Vi har også etablert oss i et kontorfellesskap med Forum. Oslo-laget bruker også lokalet aktivt, og er med å gi oss en følelse av tilhørighet.
– Og nå står en lang valgkamp for døra. Er besteforeldrene klar for innsats?
– Det tror jeg faktisk. Flere av lokallagene er i ferd med å kvesse knivene, og sentralt er vi klar med en løpeseddel som skal spres i et stort antall over hele landet. Vi kommer også med en egen valgplakat, og prøver å nå fram til velgerne med et positivt budskap: Ditt valg er viktig. Du velger ikke bare for deg selv. Mange lokale saker og ikke minst det som gjelder arealbruk, er avgjørende for at Norge som nasjon skal nå sine klimamål.
– Hva blir det viktigste nå på landsmøtet 2023? Hvor kommer diskusjonen ti å stå?
– Organisasjoner som BKA er avgjørende for demokratiet og medbestemmelsen i landet vårt. Denne gangen skal vi diskutere vår langsiktige strategi, som skal bringe oss inn mot 2030. Jeg synes arbeidsgruppa som har jobbet med dette har gjort en grundig jobb og lagt et godt grunnlag. Ut fra dette skal vi også smi en handlingsplan. Det trenger vi som handlingsfellesskap, – samtidig som vi må være klar over at ingen ting er hogd i stein. Ytre omstendigheter og strategiske muligheter vil melde seg underveis. Lokallag må uansett få jobbe med det de selv synes er viktig. Det skaper engasjement, eierskap og entusiasme.
– Kjøttvekta er viktig i politikken. Hvordan går det med medlemsveksten?
– Vi har nå blitt 6800 medlemmer. Det er en formidabel økning på få år. Verving fra lokallag og fra stands under Arendalsuka og andre arrangement vil forbli viktig. Venneverving likeså. I tillegg har vi et opplegg med verving gjennom Facebook som har gitt gode resultater. I det siste har det dessverre vært den del tekniske problemer, men vi prøver å finne ut av det. Jeg tror helt sikkert vi skal nå 7000-grensa før året er omme. Vi vil også nedsette en egen arbeidsgruppe for å få nye ideer til medlemsverving. For selvsagt skal BKA bli enda større!
– Noe annet du gjerne vil nevne?
– Det må være at vi også har fått til et gryende samarbeid med likesinnede besteforeldreorganisasjoner i Europa. En internasjonal hjemmeside er på trappene. Så vi vokser både i dybde og bredde, og politikere over hele Europa skal merke at klimabesteforeldrene er på banen!


Sveitsiske besteforeldre demonstrerer i Bern.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Oddbjørg Langset | 12.05.2023

    Takk for at BKA har så faglig og ressurssterk ledelse! Lokallaga finner mye inspirasjon og faglig påfyll på hjemmesida+FB-sida vår, som hjelper oss i å lage gode lokale arrangementer, og inspirere hverandre i hele landet, og internasjonalt! Vår klode trenger oss!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*