Før Arktis smelter

100523 Linda Parr og Hulk gateteater. Foto Halfdan Wiik
På torget i Stavanger: gateteater med Linda Parr og "den grønne kjempen" Heidi Gretland (som blir frigjort fra Equinors grep).

For tiende år på rad la aksjonærer fra BKA i dag fram sine alternative forslag under Equinors generalforsamling. – Hadde de hørt på oss, ville staten vært spart for store tap – og klimaet for mye CO2, hevdet de. I regnværet i Stavanger fikk de oppbacking med sang og gateteater, bannere og høylydte slagord: «Ingen er helter når Arktis smelter!»

Equinor er Norges største og viktigste selskap, og generalforsamlinga bør ikke foregå i stillhet, sier BKA-leder Linda Parr. – Med basis i rapporter fra FNs klimapanel vet vi at 1,5-gradersmålet er oppnåelig, men bare hvis vi kutter i produksjonen av olje og gass og øker fornybarsatsingen tilsvarende. Det er dette klimaalvoret og dette generasjonsansvaret vi har markert i dag, både inne på møtet og ute på gata. Med glimt i øyet, for det trenger vi også oppi alt alvoret! – Se også reportasje på TV Vest.

Anført av BKA-veteran Guttorm Grundt, som kjøpte sine første aksjer i 2011 («for å komme inn i løvens hule»), la aksjonærer fram fire forslag på vegne av organisasjonen – hvert av dem for å belyse ulike sider ved Equinor som trenger forbedring – framfor alt gjelder det utfasing av olje og gass og større satsing på fornybar energi. På bildet med Grundt til venstre ser vi på talerstolen Bente Marie Bakke (øverst), Gro Nylander og Even Bakke (foto: Ivar Minken).

Tidligere næringslivsleder Even Bakke viste i sitt innlegg til at det siden 2010 er framsatt over 40 klimaorienterte forslag som alle er blitt nedstemt, men som kunne ha spart konsernet for milliarder. Han la fram et forslag om at Equinor «skal utvikle en prosedyre for en sterkt forbedret behandlingsprosess av aksjonærforslag fremmet på generalforsamlingen». At også dette ble nedstemt, er bare et nytt døme på at systemet er rent selvbekreftende, sier han. – Det demonstreres en forbløffende mangel på respons og arroganse overfor aksjonærforslag. I tillegg kommer statens ekstremt passive forvaltning av sitt eierskap, som betyr at styret og konsernledelsen står fritt til å gjøre hva de måtte ønske, uten noen gang å måtte svare for konsekvensene.


Fargerik markering utenfor Equinors hovedkontor. Her sammen med en av urfolksrepresentantene som Greenpeace hadde med inn på generalforsamlinga og talerstolen. Foto: Ola Dimmen

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Synnøve Torgersen | 16.05.2023

  Det er bra at besteforeldreaksjonen er stødig og standhaftig på Equinors generalforsamling og samtidig nytenkende mht «skal utvikle en prosedyre for en sterkt forbedret behandlingsprosess av aksjonærforslag fremmet på generalforsamlingen».

  Tusen takk til dere.
  Hilsen Synnøve Torgersen

 2. Bjørghild des Bouvrie | 17.05.2023

  Tusen takk til dere løvetemmere!
  Det er dere, som forsvarer Norges ære i denne forsamlingen. Equinor med Statens støtte gjør Norge til skamme.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*