Klima, barn og helse

gro torget
Gro Nylander i aksjon på torget i Stavanger – før generalforsamlinga i Equinor senere på dagen.

Gro Nylander har mange hatter, som lege og «ammeguru», forfatter, fredsaktivist – og klimaaktivist. I går holdt hun dagens lengste innlegg under Equinors generalforsamling, som representant både for Legenes klimaaksjon og Besteforeldrenes klimaaksjon. Les hele innlegget her, med begrunnelse for hennes aksjonærforslag.

Muntlig presentasjon Equinors AGM 2023
Gro Nylander, aksjonær

God ettermiddag! Jeg står her både for Besteforeldrenes klimaaksjon OG norske legers klimaaksjon, så jeg har fått litt ekstra tid.

Takk til styret for redegjørelsen om alt som er bra. Men kunne dere sagt enda litt mer? FOR: We want the truth, the whole truth and nothing but the truth.

Equinor har tjent oss godt, og gjort Norge rikt. Så min agenda er å dele noen bekymringer med dere:

Alle helsides annonser om hvor klimavennlig Equinor opererer, kalles litt nedsettende for: grønnvasking, – og gir assosiasjon til hvitvasking av svarte penger.

Lave utslipp ved produksjon er bra, men den utgjør bare en brøkdel av Equinors utslipp utenfor Norge. Lite å rope høyt om!

Anders Opedal, du sa nylig at «.. det å finne balansen er utrolig viktig. For hvis man bare går til fornybar eller bare går til olje og gass, vil man ikke være i stand til å møte fremtiden». 

Balanse høres fornuftig ut. Og Equinor lover å bruke 100 milliarder kroner på forybar – over 10 år. Det vil si 10 (fingere) mrd årlig. Et enormt beløp! Men …. sett i sammenheng med at Equinor siste år ga aksjonærene 170 mrd, blir 10 grønne mrd ynkelig.

Anders, du sa til NRK at «I 2025 regner vi med at 30 % av investeringene våre går til fornybar energi» På TO år?! Og innen 2030 mer enn halvparten! På 6 ½ år?  Vi venter spent! Don’t tell me, show me!

Skepsisen økte da Stavanger Aftenblad nylig skrev: «Grønt skifte på vent: Equinor tjener nesten alt på olje og gass.»

Equinor skal ha ros for det bra de faktisk gjør.  Viljen er økende, men er det too little – too late?

En landsdekkende avis siterte nylig Tordenskjold:  «Hva Fanden nøler I etter?»  … Om at 42 av 43 klimavennlige aksjonærforslag i EQ.er nedstemt av statens repr.– etter råd fra Equinor.

Etter år gjør selskapet akkurat det vi foreslår.

I melllomtiden har Equinor ­­­– og Norge – tapt milliarder – og skadet klimaet.

Tre av mange eksempler: Equinor skal:

 • – selge sin tjæresandaktivitet i Canada

Nedstemt mange år på rad, sist i 2014. To år etter solgt med et tap på mer enn 4,2 mrd.

 • – stoppe boring i havområdet syd for Australia

Nedstemt 2019. Året etter trakk Equinor seg ut.

 • – trekke seg ut av fracking i USA

Nedstemt 2020. Året etter trakk Equinor seg tvunget ut, med et tap på 200 milliarder kroner.

Historien gjentok seg i fjor. Alle aksjonærenes  klimaforslag ble nedstemt. Til og med Equinors eget mål om «raskt å  øke sine investeringer i fornybar energi»!

————————————————————-

Nå tar jeg på meg den hvite frakken igjen, etter mange år som overlege og forsker på Rikshospitalet. Norge har vært, så stolt over å ha bidradd til bedre global helse. Nå – går – det – feil vei!

WHO, FN, The Lancet. sier at: Klimaendringene utgjør den største trusselen mot verdens folkehelse.

Da har leger en etisk plikt til å si fra! Derfor står jeg her – og ber dere ta på alvor at vårt alles Equinor i dag bidrar sterkt til trusselen.. Ca. 1000 norske leger har varslet Stortinget i et opprop.

Ekstremværet skaper allerede lidelse og død. Foreløpig skjer det meste laaangt borte. Men vi her vil da ikke «tåle så inderlig vel /  den urett som ikke rammer oss selv!»?

Havstigning, flom, tørke, hete, sykloner, – vil drive mange hundre millioner mennesker på flukt. Også mot Norges grenser …

I Europa døde 10 000 i hetebølger i fjor. Og Spania hadde 40 grader sist uke …

Barn og gravide rammes verst.

Men risikoen øker for oss alle: Hjerte, slag, lunge, blodpropp,  astma, allergi, infeksjoner, depresjon og angst …

FN og praktisk talt alle verdens klimaforskere roper med utestemme: RED ALERT! Stopp leting etter mer fossilt! Kloden tåler det ikke.

Imens vil Equinor utvikle fossil-virksomheten kraftig. Og staten – den deler ut stadig nye letetillatelser.

Gode klimatiltak tjener både helse og økonomi!

For å sitere Kaare Willoch – dedikert medlem i BKA: Kostnadene ved å nå Parisavtalens mål vil være langt lavere enn reparasjon og tilpasning. Prevention is better than cure!

Markedsanalytikere spår at prisen på fossil energi vil synke, pgar askt økende fornybar energi.

Og: Risiko for søksmål og erstatningskrav i milliard-klassen øker. Husk tobakkselskapene idømt milliarder av dollar i erstatning, fordi de fortsatte etter at de var kjent med helserisikoen av tobakk. Equinor vil ikke kunne forsvare seg med at man ikke visste.

Husk Urgenda-saken i Nederland, der Høyesterett dømte staten til 25% utslippsreduksjon ila fem år. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen behandler nå en høring om klima, støttet av 46 institusjoner, også norske.

Som et rikt land med store utslipp har Norge – med Equinor – et spesielt ansvar for å gå i front i klimakampen.

Jeg vil minne statens representant, som før har stemt mot alle aksjonærforslag om klima – at staten, det er oss ­– folket.

Equinor er på vei, med gode prosjekter, men også med dårlige, som Barentshavet og Rosebank. 

Glimrende øk resultat NÅ, ikke minst pga krigen i Ukraina. Noe av overskuddet bør gå til et fond for gjenoppbygging­ – ut over det staten planlegger. Det vil også gi et omdømme-øft for Equinor. Det kan behøves, for den som vil sitte trygt i styrerommet.

Dere har sikkert fulgt med i aksjonær-opprøret mot Helge Lund i BP? Sterke krefter vil bli kvitt ham, fordi BP justerer ned sine klimamål. Han ble ikke kastet, men mange stemte mot ham, også pga det den britiske næringsministeren kaller uforsvarlig lønn. Grådig – og latterlig høy! 

Også Equinors aksjonærer er opptatt av lederlønninger. De må bremses, men det tar vi ikke nå. Nok å minne om at regjeringen ber om moderasjon.

Vi her rekker neppe å oppleve de verste følgene av et endret klima. Men de fleste av oss har etterkommere. Vil de i fremtiden spørre seg om økt utbytte var viktigere for Eq, enn barnebarna våre?

Dere, vårt øyeblikk i historien er NÅ. For historiens dom kan bli streng!

Da regjeringen Nygårdsvold kom tilbake fra London etter krigen, ble de møtt av sviende kritikk. Fra Stortingets talerstol sa president Hambro:  «De gjorde sitt beste. Det er deres unnskyldning. Det – er – deres – DOM.›

Gjør Equinor sitt beste for etterslekten? Det finnes jo ingen klode B!

Spre klimavett,
del denne saken!

11 kommentarer

 1. Guttorm Grundt | 11.05.2023

  Topp av Gro!

 2. Astrid Kjellevold | 11.05.2023

  Veldig veldig bra. Jeg er spent på å høre om mottakelsen i salen.

 3. Knut Sannem | 12.05.2023

  Veldig godt innlegg med masse fine poenger.
  Det er trist av «vårt felles statlige selskap» ikke tar innover seg den krisen som møter våre etterkommere i årene fremover.

 4. Torstein Seip Johnsen | 12.05.2023

  👍🥰

 5. Harold Leffertstra | 13.05.2023

  Glimrende innlegg av Gro, faktabasert, overbevisende, med appell til hodet og hjertet og med humor og respekt. Et eksempel på hvordan det kan gjøres.

 6. Steinar Winther Christensen | 14.05.2023

  Takk Gro! Strålende!
  Dessverre har nok noen – også i dette styret – samsnakket på bakrommet før stemmegivningen.

 7. Eva Albert | 15.05.2023

  Flott levert. Skulle gjerne vært der og hørt innlegget live!

 8. Tone Imerslund | 15.05.2023

  Dette var veldig bra! Skulle gjerne hørt det, men glad for at jeg fikk lese det.

 9. Randi Størdal Lund | 15.05.2023

  Flott, Gro!
  Saklig og nøkternt, ikke lett å argumentere mot dette👏🏻

 10. Ellen Sofie Skogland | 16.05.2023

  Innholdet i talen, står til topp karakter. Er mer usikker på formen? For å bli tatt «nok» på alvor?
  Og når hun refererer til «at 42 av 43 klimavennlige aksjonærforslag i EQ.er nedstemt av statens repr.– etter råd fra Equinor», savnet jeg hardere skyts mot staten/regjeringen. Men flott innlegg! 👏👏

 11. Pingback: I aksjon i oljebyen | besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*