Lager film om besteforeldre i New York

webster
Gummistøvlene til John Websters framtidige oldebarn spiller en viktig rolle i filmen om solidaritet mellom generasjonene.

De norske besteforeldrene som forbereder seg til å reise til New York for å delta i den store People’s Climate March 21. september, vil bli fulgt av den finsk-britiske filmregissøren John Webster og hans team. De første opptakene er alt gjort, da Webster var med på et planleggingsmøte hjemme hos artist og aktivist Birgitte Grimstad. – Jeg er overbevist om at dette kommer til å bli gøy, sier han. Det blir mye humor og latter, midt oppi det store alvoret som kampen mot global oppvarming innebærer. Jeg har et veldig bra inntrykk av den norske Besteforeldreaksjonen, som framstår som en gruppe med både handlekraft og menneskelig varme.

På en ødeleggende kurs
John Webster har mer en tjue års erfaring som filmregissør og har laget en lang rekke filmer. Han er kjent for å blande tragedie og komedie, melankoli og glede. Siden 2005 har han vært sterkt opptatt av klima og global oppvarming, forteller han. – I en tidligere film, “Recipes for Disaster” (2008) prøvde jeg og familien min å leve et helt år uten å bruke fossilt drivstoff av noe slag. Jeg ville fortelle historien om alle de hverdagslige tingene som vi driver med og er avhengige av, som vi oftest ikke tenker over, men som til slutt fører oss inn i store miljøødeleggelser. Det er jo ikke fordi vi ikke bryr oss om våre barn og barnebarn at dette skjer. Tvert imot, de er det mest dyrebare for oss i hele verden, ikke noe er viktigere enn deres liv og velferd. Så hvordan får vi endret kursen og handlingsmønstrene, slik at det virkelig monner?

Et generasjonsansvar
Da jeg kom over og oppdaget Besteforeldrenes klimaaksjon og leste deres manifest – som de har laget i samarbeid med For Our Grandchildren, ble jeg begeistret: «Vi, som er eldre, vedkjenner oss rollen som forvaltere av arven til framtidige generasjoner. Vi skylder våre barnebarn bærekraftige livsvilkår, ren luft og vann, fruktbart og ikke-forurenset land – og et klima vi alle kan leve med.» Så enkelt, og så sant kan det sies. Det handler om å ta ansvar. Og om rettferdighet. Disse folka ville jeg gjerne samarbeide med! Vi tar noen avgjørende viktige valg for våre etterkommere, enten vi vil eller ikke. Besteforeldre som er bevisst dette og kjemper for sine barnebarns rett til en bærekraftig framtid, – det er dét denne filmen skal dreie seg om.

Teamet mitt skal følge dem på forberedelsene og ulike møter, på reisen over til New York, og selvfølgelig under selve klimamarsjen, sammen med titusener av andre kampvillige mennesker. Det kan bli en historisk begivenhet, tenker jeg, på linje med andre marsjer som har vært startskuddet for store folkebevegelser.

Inspirert av Tove Jansson
Vi spør Webster om det blir en ren dokumentarfilm?
– Ja, svarer han, men det skal også bli en rørende, underholdende og framfor alt tankevekkende film. Jeg lager den egentlig mest for mitt eget oldebarn, ei jente som jeg håper vil bli født en gang i 2060-åra, og som jeg inderlig ønsker skal arve en bedre verden enn det kan se ut som akkurat nå. Hun kommer til å være med i form av et par gule gummistøvler, men det kan hende vi får se mer av henne utover i filmen! Dermed forstår vi kanskje mer av hennes verden, også.

En inspirasjonskilde har vært mumitroll-forfatteren Tove Jansson og hennes bok «Det usynlige barnet». Der er det ei lita jente som på grunn av sin dårlige selvfølelse, er blitt aldeles usynlig. Det eneste som synes er kjolen hennes, og hårbåndet. Det er viktig med varme og humor, slik Tove Jansson hadde så mye av, sier Webster. Det er en del av livet, like mye som problemer og vanskelige prioriteringer.

Appellerer til følelsene
Men både du og jeg vet at de fleste advarsler er blitt ignorert – selv om våre politikere stadig vekk snakker om  global oppvarming som «vår tids største utfordring». Hva kan en film som din ha å bety, tror du?
– Styrken ved filmmediet ar at det kan tale til folks hjerter, og ikke bare deres intellekt. Følelser vil alltid være en sterkere motivasjonskraft enn fornuften. Dessuten – vi blir inspirert av hverandre og lærer av hverandre. Vi trenger et globalt grasrotengasjement. Når folk ser hva norske og kanadiske besteforeldre gjør, kan det godt hende at flere følger opp og tar det samme ansvar selv.

Dokumentarfilmen er en samproduksjon mellom Finland og Tyskland, og det er gjort avtale om visning med YLE (Finland), ORF (Østerrike), VPRO (Nederland), CT (Tsjekkia), BR og ARTE (begge Tyskland). Webster har planer om videre distribusjon når filmen er klar til visning i 2016.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Aud Sneve | 07.09.2014

    Ville gjerne vært med!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*