Gutta cavat lapidem

Eq Guttorm 24 2
På Equinors generalforsamling 2024. BKA-veteran Guttorm Grundt har hvert år siden 2011 stilt med kritikk og forslag til å gjøre selskapet grønnere. Nedstemt hver gang, men har ingen planer om å gi seg av den grunn.

«Dråpen uthuler steinen, ikke ved sin kraft, men ved stadig å dryppe …» Kanskje kan det gamle ordet fra Ovid være et motto og begrunnelse for BKA, som sammen med Greenpeace og WWF hvert år i mai stiller opp på Equinors generalforsamling, tunglasta med klimaengasjement – for like sikkert, hver gang, å bli nedstemt så det dundrer.

Å forstå klimaalvoret?

Å komme inn i Equinors hule på Forus utenfor Stavanger er i seg selv en selsom opplevelse. Først skal du forsere en mur av sikkerhetsvakter, selvfølgelig – og blir deretter møtt av et veritabelt berg av søte, feite og klissete kaker, deserter og konditorvarer – før du finner veien videre inn i møtesalen. Jeg har aldri sett noe liknende! Det er bare å jafse i seg, i strid med all fornuft og flere tiår etter at alle andre har begynt å servere frukt ved slike anledninger. Og det er jo fristende å spørre om det står like dårlig til med forståelsen av det globale klimaalvoret? Er de like seint ute i å ta dette innover seg?

Men én ting kan det ikke være tvil om: Equinors ledelse er selv trygg på at selskapets strategi er i pakt med både Parisavtalen og 1,5-gradersmålet. De tuller ikke. Problemet er at ingen med reell klimakompetanse kan ta dem på alvor i dette. Å påstå at vi alle har samme mål; vi er bare litt uenige om tempoet, som styreleder Jon Erik Reinhardsen prøvde seg på, virker rett og slett litt utafor. Her er det virkelighetsforståelser som går i ulike baner rundt sola, i en situasjon der global temperatur er i ferd med å akselerere og forskerne blir stadig mer alarmert.

Vil stoppe dem!


Når vi ser bort fra de taleføre og utholdende Besteforeldrene, var dette dagen for de unge og utålmodige miljøaktivistene, i konfrontasjon med gjengen av steinansikter som har kontrollen i Equinor. I hvert fall så lenge staten, som eier to tredeler av aksjene, fortsetter med å gi styret blankofullmakt til å gjøre som de selv vil, uten å lytte til noe av kritikken.

En av dem som gjorde inntrykk – på meg – var den smilende, lysluggete Juliana Orihuela fra Argentina, som er en del av grasrotbevegelsen Atlanticazo, og som stilte på generalforsamlinga i Stavanger i samarbeid med WWF og Greenpeace. Hun hadde med seg 200.000 underskrifter fra argentinere som motsetter seg oljeleting i Argentinahavet, hvor Equinor er en storaktør. – Hver eneste gang et oljeselskap etablerer seg i landet mitt, fører det bare til én ting for folket, fattigdom, sa hun.

Skotske Lauren MacDonald fra Stop Rosebank-kampanjen (som Besteforeldrenes klimaaksjon støtter) var ikke mindre direkte. Equinor har fortsatt å presse på for mer fossil utvinning, selv om de godt vet at det er stor motstand mot utbyggingen, fortalte hun. – Men denne gangen er jeg ikke her for å be Equinor-styret, nå er jeg her for å si at vi vil stoppe dem, enten de gir seg eller ikke!


– OG FOR AKTIVISTENE FRA Besteforeldrenes klimaaksjon begynte dagen tidlig, med demonstrasjon, klimavandring og utdeling av løpesedler i sentrum av Stavanger. Nydelig vær, god stemning og mange møter og samtaler med forbipasserende!

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Gro Nylander | 16.05.2024

    En herlig overskrift. Vi ER dråpen(e), og skal lykkes. Det tar bare litt lang tid! Frem til vi får hulet ut steinen stikker vi med stadig skarpere små nåler, og gradvis går litt av luften ut av ballongen. Vi pirker og irriterer, og påvirker sannsynligvis allerede. :-)) Gro
    OBS ny epostadresse fra i dag!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*