Equinor i endring

gro pg even

I går hadde Stavanger Aftenblad en helside med Gro Nylander. I dag har Dagens Næringsliv en fyldig kronikk av Even Bakke. Begge er aksjonærer i Equinor og «aktivt medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon», som Bakke kaller seg. På generalforsamlinga 14. mai stiller de med forslag om å gjøre selskapet mer framtidsretta.

DET BRYGGER TIL OPPRØR blant Equinors aksjonærer igjen, skriver Stavanger Aftenblad, og viser til at Gro Nylander  – overlege og kjent skribent, og hennes medaksjonærer i Besteforeldreaksjonen står bak «dramatiske forslag» til endring i Equinor:

 • De ber styret trekke seg og gi plassen sin til nye folk med mer fornybart fokus.
 • Legen ber Equinors ledelse «sette seg inn i den lidelse og død som forårsakes av global oppvarming».

«Hun vet at hun skaper irritasjon. Og hun vet at hun blir nedstemt. Man må tåle å stå i det, sier Gro Nylander om sin klimakamp. Vi vet at det blir verre. Jeg vil kunne se mine sju barnebarn i øynene og si at jeg prøve iallfall litt, sier hun på telefon fra Østlandet (…) Den 14. mai er hun på plass i Stavanger, og har bedt om fem minutter på talerstolen: – Vi vet jo at vi ikke kan stoppe kjempeskuta Equinor, men det er viktig at vi starter pirkingen i dem.»

EVEN BAKKE ER PENSJONERT DIREKTØR i internasjonale energi- og miljøbedrifter. «Hvorfor hører ikke regjeringen på forslag fra norske aksjonærer?» spør han i Dagens Næringsliv – der han presenterer forslag til det han mener er endringer som må til i Equinors organisasjon «for å tilpasse selskapet til den globale bærekraftige energiomstilling og støtte de fremtidige generasjoner i deres arbeid med å redusere konsekvensene av klimaendringene».

 • Bedriftsforsamling: Jeg foreslår at Equinor avvikler bedriftsforsamlingen slik delvis statseide Hydro gjorde i 2022. Dette for at generalforsamlingen skal velge styret og kunne ta stilling til aksjonærforslag.
 • Styrets sammensetning: Jeg foreslår at det kreves at 3 medlemmer har betydelig internasjonal erfaring fra energisektoren og omstillingsprosesser. Jeg foreslår å øke kompensasjonen til styremedlemmene betydelige for å tiltrekke erfarne ledere som kan styre Equinor gjennom et energilandskap i stadig utvikling.
 • Valgkomité: Jeg foreslår at komitéen skal ha minst 2 medlemmer med betydelig internasjonal erfaring.
 • Organisering av fornybar energi virksomheter: Jeg foreslår at denne virksomheten blir en autonom enhet som vil forsterke Equinors forpliktelse til å lede i energiovergangen og legge til rette for fokusert innovasjon og vekst.

Aksjonærene fra BKA på talerstolen under fjorårets generalforsamling. Guttorm Grundt til venstre, deretter Bente Bakke, Gro Nylander og Even Bakke. Foto: Ivar Minken

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Jarle Sylta | 07.05.2024

  Hvor mange prosent av Equinors samlede investeringer gikk i fjor til lavkarbonløsninger? I 2022 var det kun 1 prosent, så det er langt fram til et grønt Equinor. Selskapet ser ut til å forbli for det meste olje- og gassproduserende til markedet en gang i framtida skrumper inn. Det skal mer enn et navnebytte til for å endre kurs.

 2. Oddbjørg Langset | 08.05.2024

  Takk til BKA sine Equinor-aksjonærer som hvert år både pirker, irriterer og presenterer forslag til endringer som må til i Equinors organisasjon «for å tilpasse selskapet til den globale bærekraftige energiomstilling og støtte de fremtidige generasjoner i deres arbeid med å redusere konsekvensene av klimaendringene». Imponert og stolt av dere!

 3. Elisabeth Tveter Briseid | 08.05.2024

  Hurra og heia, dere som år etter år trofast reiser til Stavanger og utfordrer Equinor til å legge om kursen! Drypp, drypp, drypp! Dråpen uthuler ikke stenen ved kraft, men ved stadig å falle.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*