Flaggermus og besteforeldre

flaggermus 3
Noen av besteforeldreaktivistene i Vestfold. Lokallagsleder Øyvind Wistrøm til høyre.

«Besteforeldrenes klimaaksjon får 173.800 kroner til 10 lyttebokser for flaggermus, datautstyr til lydanalyse og koplingsutstyr til mobiltelefoner.» Det står å lese i Gjengangeren, og gjelder støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Men hva dreier det seg egentlig om? Vi var nødt å ta en telefon til Øyvind Wistrøm, som er BKA-leder i Vestfold.

– Hei, ja, dette er faktisk litt morsomt!
– En bekjent av meg, Ruben Aleksander Pettersen, som jobber på NTNU eller rettere NIBIO, spurte om BKA var interessert i å være med på et flaggermusprosjekt. Utgangspunktet var at han som forsker ikke kunne søke Sparebankstiftelsen om midler til dette utstyret. Derfor fant vi ut at hans forskningsprosjekt også kunne brukes som del av naturkursene våre, og som aktivitet sammen med barnebarn. Og at vi derfor hadde felles interesse i dette utstyret.
– Flaggermus er faktisk et spennende tema for barn. En gang jeg skulle arrangere en flaggermus-tur, så tenkte jeg det kom 5-10 stk. Det kom over 50! Voksne og barn, så jeg fikk en liten utfordring, forteller den pensjonerte universitetslektoren i natur og miljø, som de siste åra har lagt ned et stort arbeid i de populære naturkursene for besteforeldre som BKA driver i samarbeid med Nestor kurssenter i Melsomvik.
– Dette prosjektet går ut på at det skal settes ut 10 lyttebokser for flaggermus i Horten kommune på strategiske steder. Boksene registrerer kontinuerlig flaggermusaktivitetet; hva slags flaggermus, når og hvor mange. Dvs. at dette er registering av biologisk mangfold på en dyregruppe som det er lite kunnskap om vedr. utbredelse, i og med at de er nattaktive. Boksene overfører data til en mobiltelefon-app som alle kan bruke. Flaggermuskasser kan settes ut på samme måte som fuglekasser. Det er satt ut en del slike kasser i Horten allerede.
– Som du skjønner; dette blir gøy og en form for folkeforskning. Registreringene vil bli brukt som data og argumentasjon i forhold til planen Horten kommune har for bevaring og økning av biologisk mangfold.


 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*