Olje og makt

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 26. jan 2024
  • AV:
    Redaksjonen
Storting_plattform
Illustrasjon: Ola Dimmen

Oljebransjen har mye makt i Norge. Det er det samme hvilken regjering vi har hatt de siste 50 årene; oljebransjen har fått som den vil, hevder Thomas Cottis i Hamar Arbeiderblad. Han tror norske myndigheter i virkeligheten er godt fornøyd med svake og uklare forhandlingsresultater som det vi fikk på klimatoppmøtet i Dubai nå før jul.

Oljebransjen, kongen og FN

Av Thomas Cottis, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon Hamar og omegn

Oljebransjen bryr seg ikke om at den gir 10 ganger så mye klimaskade som alt annet i Norge til sammen. Den bryr seg ikke om de internasjonale klimaforhandlingene eller om FNs generalsekretær.

Men, oljebransjen burde i det minste bry seg om hva kong Harald sier.

sin nyttårstale sa kongen: «Mange unge skriver til meg og uttrykker bekymring for at det ikke gjøres nok for å ta vare på naturen og jorda vår. Unge er i ferd med å gi opp voksne som ikke tar kraftige nok grep, og ikke fort nok. Jeg deler de unges bekymring, og deres utålmodighet. Håpet er at de nye målene verdens ledere har satt må bli fulgt av handling. Vi trenger nå alles utålmodighet før tiden renner ut for oss. Dette kan jeg ikke uttrykke sterkt nok.»

Men ville regjeringen følge kongens befaling? To uker etter kong Haralds nyttårstale kom svaret. Regjeringen brydde seg ikke om hva kongen hadde sagt.

Oljebransjen fikk det som de ville – igjen. Regjeringen ga oljebransjen 62 nye utvinningstillatelser. Altså 62 nye tillatelser for å bore, og å ta opp mye så mye klimaskadelig olje og gass de klarer fra disse områdene, i 50 år eller mer.

Og det til tross for at Cicero Senter for klimaforskning har dokumentert at det ikke er mulig å ta opp noe olje eller gass fra nye felt, dersom den globale oppvarmingen ikke skal overstige kritisk grense på to grader.

Men, oljebransjen får det som de vil: Ufattelig trist, men ikke så overraskende.

Den norske regjeringen sa at de kjempet for en sterk avtale på Klimatoppmøtet i høst, men det er mye som tyder på at regjeringen egentlig var fornøyd med at avtalen ble ganske svak, og bare sier at verden skal «omstille seg bort fra fossil energi».

For hva sa olje- og energiminister Terje Aasland om den klimaavtalen? Jo, han sa at klimaavtalen ikke vil ha noe å si for Norge. Og oljebransjen kunne skåle i champagne – igjen.

For oljebransjen har planene klare for å investere svimlende 240 milliarder kroner i 2024 – og det er nesten 10 prosent mer enn i 2023. Til sammenligning var de totale eksportinntektene av all norsk sjømat (villfanget og oppdrett) på 172 milliarder kroner i rekordåret 2023.

Etter at klimaavtalen var signert sa FNs generalsektretær Antonio Guterres:

«Til dem som motsatte seg en klar henvisning til en utfasing av fossilt brensel i COP28-teksten vil jeg si at en utfasing av fossilt brensel er uunngåelig, enten de liker det eller ikke. La oss håpe at den ikke kommer for sent. De fossile brenslenes æra må ta slutt – og det må skje på en rettferdig og rimelig måte.»

Men oljebransjen og regjeringen bryr seg ikke om slikt heller.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Linda Rundquist Parr | 26.01.2024

    Takk for klar tale, Thomas! Landsstyret sendte et takkebrev til Kongen for de kloke ordene fra nyttårstalen som du siterer, og som varmet alle oss som kjemper for barnas framtid.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*