Tungeglipp fra COP28-sjefen

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 4. des 2023
  • AV:
    Redaksjonen
Svein Tveitrdal COP28

Synes du det er vanskelig å forene Sultan Al Jaber, COP28-sjefen, med Sultan Al Jaber, oljesjefen? Det gjør han selv også, ifølge The Guardian. I et direktesendt arrangement med tidligere president i Irland og leder for The Elders, Mary Robinson, glemte Al Jaber et øyeblikk sitt godkjente manus og gikk tilbake til kjent bransjeretorikk.

Svein Tveitdal er tidligere direktør ved FNs miljøprogram UNEP, med ansvar for sekretariatet til FNs klimapanel. Under COP28 er han akkreditert utsending for BKA og Forum for utvikling og miljø, slik han også har vært ved tidligere toppmøter. Han skriver møterapporter og refleksjoner for nettsida.

«Det er ingen vitenskap eller scenario der ute, som sier at utfasingen av fossilt brensel er det som kommer til å oppnå 1,5 °C», sa Al Jaber. Han avfeide Robinsons oppfordring om utfasing som «alarmistspråk» og sa det ville «ta verden tilbake til hulealderen».

Dette fikk Jean-Pascal van Ypersele, tidligere IPCC visepresident, og Michael Mann, en av verdens mest anerkjente klimaforskere, til i går å skrive et åpent brev til Al Jaber. Når vi snakker for klimasystemet «har det bare røde linjer og ingen fleksibilitet», sier de, – «menneskeheten må fase ut fossilt brensel innen 2050». Karbonfangst og -lagring (CCS) kan bare redusere «en liten brøkdel» av utslippene fra fossilt brensel, heter det i brevet.

Det siste punktet er kritisk, ettersom olje- og gassektoren viser til CCS for å rettferdiggjøre videre produksjon i stor skala. Laurence Tubiana, en av arkitektene bak Parisavtalen, avkler CCS-myten sammen med Emmanuel Guérin (direktør ved European Climate Foundation) i denne artikkelen.

De skriver: «Selv om det kan være marginalt nyttig, kan CCS umulig gi reduksjoner av klimagassutslipp i den skala som trengs for å avverge klimakatastrofe. Dette kan bare skje hvis de viktigste utslippskildene – dvs. fossilt brensel – fases ut (…)  Folk i olje- og gassindustrien vet at det er null sannsynlighet for at et høyt CCS-scenario blir virkelighet (…) de bare lurer oss en gang til, for å kjøpe tid vi ikke har råd til å tape i håndteringen av klimakrisen.»

Se også tidligere om CCS på BKAs hjemmeside: Myten om CO2-fangst

Al Jabers tungeglipp viser hvorfor presisjon er viktig i forhandlingene. «Nedfasing», som trolig kan aksepteres av en presset oljeindustri, kan bety noe helt annet enn «utfasing».

Norges posisjon om «utvikling, ikke avvikling» av olje- og gassindustrien, og bred satsing på CCS, kommer mer og mer på kant med forskning, FN og en voksende global opinion. I en ny rapport lansert torsdag basert på kontakt med 60 000 personer i 26 land, sier fire av fem at de støtter regjeringene i å gjøre «hva enn som skal til» for å stanse klimaendringene.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*