En spennende rettssak

G og NU
Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, og Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom, på rettens første dag. Foto: Rasmus Berg / Greenpeace

Det er kommet litt i skyggen av nyhetene fra Dubai, men sist uke skjedde det viktige ting på klimafronten også i Oslo. Et nytt klimasøksmål gikk for tingretten. Saksøkere er Greenpeace og Natur og Ungdom, som hevder at regjeringa fortsetter med ulovlige oljekonsesjoner, i strid med dom fra Høyesterett i den forrige klimarettssaken.

– Det må være tøft å være dommer, sier Andrew Kroglund, generalsekretær i BKA, som var til stede og fulgte de to første dagene av rettssaken. – Særlig når sakkyndige vitner som professorene Helge Drange (t.h.) og Dag O. Hessen med ro, overbevisning og tyngde maner frem klimaendringenes farer for mennesker, dyr og økosystem. Går det an å rane framtidige generasjoner for en levedyktig verden?
– Den 30. november satt jeg i sal 227 ved Oslo Tingrett og hørte på disse to herrene legge frem sitt vitnesbyrd. Det nye søksmålet er en videreføring av det første klimasøksmålet, som gikk tre runder for retten fra 2017-2020. I en viktig som slo Høyesterett fast at den norske stat plikter å konsekvensutrede de globale klimavirkningene av nye oljefelt før de kan godkjennes. Greenpeace og Natur og Ungdom mener at Olje- og energidepartementet (OED) brøt denne plikten da de godkjente planer for utbygging og drift (såkalte PUD-er) for de nye feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving i Nordsjøen.

For dem som er interessert i flere detaljer fra rettssaken anbefaler Kroglund å gå til Greenpeace sine hjemmesider. Her kan du lese om bakgrunn for søksmålet og oppsummeringer av det som har skjedd dag for dag, og også se såkalte «livstream» fra hele rettssaken. – Nå gjenstår å se hvor tøff dommeren tør være, sier han. – Vi har jo ingen sterk tradisjon i Norge for å bruke rettssalen eller få rettslig medhold i det som bli ansett for å være politiske spørsmål. På den annen side kan vel ikke politikerne bare ignorere en høyesterettsdom. Eller …?


Foto: Andrew Kroglund

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Tone Toft | 07.12.2023

  Så er rettsaken over – og både NU og Greenpeace mener at de har en veldig sterk sak.
  Jeg har fulgt med i rettsaken og tror at miljøvernorganisasjonene vinner frem . Etter min vurdering har de hatt en veldig god advokat – og har stilt med svært sterke sakkyndige vitner.
  Jeg synes Staten har argumentert så utrolig dårlig – og hevder at åpningen av de tre oljefeltene vil redusere de globale CO2 utslippene og bedre klimasituasjonen!
  JA, det er vel bare den Norske stat som konsekvent hevder at åpning av ndye oljefelt er et godt klimatiltak fordi vår produksjon er så fantastisk ren i forhold til resten av verden.
  Dommen faller i januar 2024.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*