På fossilpallen igjen

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 6. des 2023
 • AV:
  Redaksjonen
Svein Tveitrdal COP28

Norge ble i dag tildelt en lite flatterende 2. plass under kåringen av «Fossil of the Day» på klimatoppmøtet COP28 i Dubai. Prisen deles ut daglig av Climate Action Network (CAN) til landene som «gjør mest for å bidra minst» under klimaforhandlingene. Den ble første gang delt ut i Bonn 1999. I Glasgow 2021 gikk Norge helt til topps.

Svein Tveitdal er tidligere direktør ved FNs miljøprogram UNEP, med ansvar for sekretariatet til FNs klimapanel. Under COP28 er han akkreditert utsending for BKA og Forum for utvikling og miljø, slik han også har vært ved tidligere toppmøter. Han skriver møterapporter og refleksjoner for nettsida.

Det er Norges åpning for utvinning av mineraler i dyphavet som denne gangen har gitt oss prisen. Å begrunne en slik åpning av enorme havområder for gruvedrift med behovet for mineraler til et grønt skifte, betegnes som «alt annet enn grønt», og en «villedende og grov grønnvasking».

Norge er det første landet i verden som åpner for gruvedrift i dyphavsområder, under sterke protester fra flere tunge fagmiljøer. Her er noen av kommentarene fra medlemmer i ForUM som er til stede i Dubai:
– Den internasjonale kritikken regjeringen nå får er svært alvorlig. Norge liker å se på seg selv som en miljøforkjemper nasjonalt og internasjonalt, – men verden ser hvor selvmotsigende norsk politikk er. Det er nok dobbeltmoral fra Norge nå, sier Elise Åsnes, leder i Spire.
– Dette er en alvorlig overkjøring av miljøfaglige råd. Norge stiller seg i bresjen for å innta jordas mest avsidesliggende områder med gruveindustri, mens verden rister på hodet. Regjeringen setter siste rest av miljøtroverdighet på spill med sin håndtering av denne saken, sier Pernille Bonnevie Hansen, nestleder i Naturvernforbundet.
– Dette viser at den internasjonale klimabevegelsen er enige med det en samlet norsk miljøbevegelse har vært tydelige på, gruvedrift på havbunnen er ikke en del av løsningen på klimakrisa vi står midt i. Dyphavet er alt for viktig for både klima og naturmangfold til å settes på spill i jakta på et nytt miljøfiendtlig industrieventyr, sier Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i Forum for utvikling og miljø.
– Det er helt på sin plass at Norge får denne prisen når regjeringen prøver å pushe gjennom et katastrofeprosjekt som et argument for å bidra til grønn omstilling. Norge må sikre reelle klimatiltak dersom vi skal ha noe som helst kredibilitet igjen internasjonalt, sier Marte Hansen Haugan, leder i Changemaker.
– Norge henges ut på klimatoppmøtet som fossil of the day etter beslutning om å åpne for en ny fossil næring. Det er pinlig, men dessverre fullt fortjent. Norges planer om å åpne sårbare, arktiske havområder for ødeleggende gruvedrift skaper sterke reaksjoner langt utenfor våre egne grenser. Nå må Norge ta til fornuft og stoppe denne galskapen, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Norge ble også kritisert i går under klimatoppmøtet, for å være et av de fem mest ekspansive landene når det gjelder leting etter nye olje- og gassressurser. Verden har allerede funnet langt mer fossil energi enn vi kan brenne hvis vi skal stabilisere klimaendringene. Å lete etter mer er som å helle bensin på klimabålet.

Sammen med USA, Storbritannia, Canada og Australia står Norge for over halvparten av den planlagte økningen i olje- og gassproduksjon frem mot 2050. Climate Action Network kaller landene for «de fossile fem» – the Fossil Fuelled 5.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Tone Toft | 07.12.2023

  Så er vi der igjen – på Fossilpallen.
  Jeg kjenner meg ikke igjen i dette landet lenger. Vi har utviklet en egosentrisk grådighetskultur som i stadig større grad tapper og tømmer våre naturressurser i et tempo som vi i historisk perspektiv aldri har opplevd maken til. Det rammer ikke bare Norge – men hele verden. Og særlig den fattigste delen. Vi «ofrer» noen millioner og milliarder av vårt enorme » oljeoverskudd» men er ikke villig til å ta grep på hjemmebane.
  Colombia har sagt nei til ny oljeleting, mens Norge kjører på som aldri før samtidig som styresmaktene vil åpne opp for mineraleting på havbunnen.

 2. Pingback: Rapporter fra COP28: Dubai - KLIMA2020

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*