Klimakrisa og Norge

halvorsen på arendalsuka
I sommer var Anita Halvorssen en tur heime i gamlelandet, og benytta avledningen til å delta på Arendalsuka.

Besteforeldrenes klimaaksjon har medlemmer mange steder, sågar i tjukkeste New York. Jurist og forfatter Anita Halvorssen er norsk og amerikansk statsborger, og ivrig med i miljøet tilknyttet Sjømannskirken. For litt siden var hun bedt om å holde foredrag om klimakrisa og klimapolitikk – og den norske oljeøkonomiens rolle.

Annonse for temakvelden i Den norske sjømannkirken, New York:

THE CLIMATE CRISIS AND NORWAY
What if Greta Thunberg were over 60 years old, would she look like me?

OK, jeg jobbet i akademia, underviste i folkerett ved University of Colorado og bærekraftig utvikling og handel, og klimarett ved Denver University i Colorado. Så gikk det opp for meg at folk ikke forsto problemet med klimaendringer, så jeg skrev en roman, The Dirty Network, med klima som en del av handlingen. Så, i fjor, presenterte jeg en artikkel om det norske oljefondet i Paris ved International Pension Research Association. Jeg holdt også to TEDx-foredrag med fokus på klimakrisen, og på hvor viktig det er at unge mennesker engasjerer seg og bruker sin stemmerett. I høst, den 17. september, marsjerte jeg sammen med 75 000 andre mennesker i klimademonstrasjonen March to End Fossil Fuels, her i New York City. Denne kvelden vil jeg dele med dere noen tanker om klimakrisen og Norge.


Anita Halvorssen forteller at hun begynte med å vise det berømte bildet av den blå planeten, tatt av Apollo 17 i 1972, og snakke om at det er vårt eneste hjem, da vi ikke skal flytte til Mars i nærmeste fremtid.
– Deretter hadde jeg et bilde av den tynne skallet som utgjør atmosfæren. Der går alle utslippene våre, enda når vi ser opp mot himmelen virker det som vi har uendelig med plass. Deretter viste jeg en graf som viser at brenning olje, gass og kull er hovedkilden til den globale oppvarmingen.
– Vi øser ut 162 millioner tonn med global oppvarming ut i atmosfæren per døgn som om det var et stort kloakkanlegg!
– Så til Norge: Et praktfullt, naturelskende land, der det meste av energien kommer fra vassdragene, samtidig med at vår største eksportvare er olje og gass som bidrar til klimaendringene. For et paradoks. Og det spiller veldig liten rolle hvor ‘ren’ den norske oljeproduksjonen er.
– Det er klart vi må endre på fremgangsmåten vår om vi skal klare å holde togradersmålet (helst ned mot 1.5 grader), slik det står i Parisavtalen. Og løsningene har vi allerede! All teknologien som trengs til å kutte utslipp innen 2030 er i virkeligheten tilgjengelig.
– Norge har et valg: Fortsette som en oljestat og bidra til de farlige klimaendringene, – eller ha fokus på å være en investorstat som gjennomfører det grønne skiftet ved å fase ut olje og gass – og være et foregangsland, en klimaleder som tilrettelegger for investeringer i havvind og annen fornybar energi.

Du kan lese hele foredraget til Anita Halvorssen her: Min presentasjon
Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Pingback: Et skittent nettverk - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*