En del av løsningen

brita med godt nytt

En lærebok i å leve klimavennlig, kunnskapsbasert og uten unyttig dårlig samvittighet, hvor får man tak i den? – Det lurte Brita Helleborg på da hun for noen år siden ble bestemor. Og da hun ikke kunne finne noe, bestemte hun seg likeså godt for å skrive en selv. Og nå er boka ferdig og i salg, etter en lang prosess der hun selv måtte lære mye nytt.

Brita Helleborg er pensjonert sivilingeniør i kjemi, og har vært klimaaktivist siden 2015, da hun oppdaget Besteforeldrenes klimaaksjon. Hun er overbevist om at eldre mennesker kan spille en viktig rolle i klimakampen. Sammenlignet med de yngre har vi bl.a. mer fritid – som hun selv nå altså har brukt til å skrive og utgi en hel bok. «Klimaglede» heter den, med den talende undertittelen: «Håndbok i å leve miljøvennlig – helt fri for dårlig samvittighet».

Se reportasje og intervju i Telemarksavisa: Brita tok saken i egne hender

Fra bokas innledning: 

Alle vi mennesker som bor her på vår elskede jordklode, hører sammen: alle mødre, alle fedre, og alle barn i alle aldre. Det er her vi nyter livet, her vi fortviler over sorgene våre. Vi har ingen andre steder, og sånn ønsker vi at det skal fortsette. Men dette er ikke lenger en selvfølge.

Hva som er normalt, har vi lært av hverandre. Kultur, tradisjon, mennesker og institusjoner har bidratt til å farge og forme den verden vi lever i, og ikke minst vår forståelse av den.

Hvorfor er det normalt å bli værende i en situasjon som leder til en katastrofe på sikt? Hvorfor antar vi at det er nyttig å bli opprørt over hverandre? Hvordan kan vi hjelpe hverandre med å finne veien til gode liv? Hva er kjærlighet? Hvordan kan vi få et samfunn der omsorg er høyere vurdert?

Ennå kan vi lykkes i å oppnå et stabilt klima som vi kan leve med når vi blir vant til det, men klimaet trenger hjelp. Vi vet hva som skal til. Det er fortsatt mulig å begrense klimaendringene. Det starter med hjernen.

Forskerne vet mye om hvordan hjernen vår fungerer, altså hvorfor vi gjør som vi gjør. Min erfaring er at de samme mekanismene fungerer i hverdagen. Når vi tar hensyn til hvordan hjernen opererer, blir det faktisk enkelt å være en av dem som bidrar til et brukbart klima, både for oss og alle som kommer etterpå.

Jeg ønsker å nå fram til deg som er der jeg var før jeg begynte å forstå meg på klimaet. De som likner meg, vil gjerne bidra, bare de skjønner at det ikke er så komplisert. Min vei mot et mer klimavennlig liv var basert på positive opplevelser. Du vil se at det er både lettere og morsommere å være en del av løsningen enn å se seg selv som en del av problemet.

Mer om «Klimagleder» og bestilling her: https://www.britahelleborg.no

«Brita Helleborg sin bok om klimaglede gjør deg glad når du leser boken og du får straks følelsen av at du kan være med å bidra på en god måte. Til beste for deg og dine og de kommende generasjoner.» – Linda Hildegaard Bergersen

Spre klimavett,
del denne saken!

11 kommentarer

 1. Alfhild Berg Johnsen | 14.02.2022

  Gratulerer, Brita. Jeg gleder meg til boka kommer. Vi trenger å sette mer fokus på alle fordelene med å forandre livstil og forbruk og sette flere spørsmål ved hva er -frihet, -glede -lykke? Det er jo det vi søker, og finner vi dette med bare å fortsette livsstilen vår -som før?

 2. Tove Solli | 15.02.2022

  Så bra, gratulerer til deg! Gleder meg til å lese boka!

 3. Bjørghild des Bouvrie | 15.02.2022

  Flott, Brita! Dette er en gledelig nyhet å få!
  Lykke til med boka når den kommer ut blant folk!

 4. Finn Bjørnar Lund | 15.02.2022

  Så morsomt og positivt, Brita! Ser fram til den kommer !

 5. helland-hansen tonni | 16.02.2022

  Denne vil jeg gjerne lese👍, vi trenger den vinklingen, min erfaring at jo mer du velger av klimavennlig adferd, jo mer gira blir en, det er jo bare inspirerende hele veien, vennligst fra Tonni Helland-Hansen

 6. Hilde Torø Hagen | 17.02.2022

  Flott med boka!
  MEN jeg tror vi må ofre noe, og at dårlig samvittighet er en nødvendighet og uunngåelig.

 7. Brita Helleborg | 17.02.2022

  Tusen takk for alle de hyggelige kommentarene. ❤️ Jeg vet at det er mange som tenker at det å føle seg dårlig er som et kompass til å ta de rette valgene. Det som skjer når vi føler oss dårlig er at vi mister tilgangen til vår aller beste tenking. Den trenger vi når vi skal finne nye løsninger for framtida.

 8. Brita Helleborg | 02.10.2022

  Boka ble utgitt nå i september 2022, så vi er helt i starten. Akkurat nå er min drøm at Klimaglede skal bli en bestselger, slik at vi blir riktig mange som vet hvordan vi kan ta vare på klimaet på en måte som gir glede i hverdagen. Du kan bidra aller mest om du spør etter boka i din lokale bokhandel, eller ditt bibliotek. Tenk hvis det blir så mange som leser boka og blir inspirert at vi tilsammen kan gjøre en forskjell for klimaet.

 9. Astrid Kjellevold | 03.10.2022

  Har bestilt boka, gleder meg til å lese. Skal følge oppfordringen om å spørre etter den på lokalt bibliotek og hos bokhandlere. Lykke til og takk for jobben😊👏👏

 10. Torstein Fjeld | 04.10.2022

  Gleder meg til å lese den!

 11. Pingback: Turnerer med klimaglede | besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*