Folket møtte!

Folkemøte Tysnes
STORT FOLKEMØTE MANDAG KVELD: Tysnesingene fylte gymsalen i Tysneshallen, og spente arrangører i Besteforeldrenes klimaaksjon, Naturvernforbundet og Tysnes SV var overveldet over den gode oppslutningen.

Besteforeldrene og de andre arrangørene var spent foran folkemøtet om Hordfast i den vesle øykommunen Tysnes mandag kveld. Ville innbyggerne stille opp og lytte til motforestillingene, på et sted der det så langt ikke har vært særlig plass til debatt om det gigantiske bru- og veiprosjektet? – Yes! – møtte, det gjorde de! – i en fullstappa gymsal!

Arrangementskomiteen: Anne-Merete Blickfeldt Dalland (t.v. bak), Gro Fjeldtvedt, Hildegunn Knutsen, Gjermund Lygre Kongsvik, Marie Backmann Fosshagen.

Gro Fjeldtvedt – appell:

Hei alle, – jeg representerer Besteforeldrenes klimaaksjon. De røde hattene våre er det nok mange som kjenner etter hvert. Vi er rundt 6000 medlemmer over hele landet.

Det som samler oss er ønsket om en samfunnsutvikling med et forbruk som ikke overstiger jordens tåleevne. Fortsatt peker alle piler i feil retning.

Framtiden ligger ikke i breie veier og nedbygging av natur. Den tiden er faktisk forbi.

Vi må se framover. Samtidig ha økonomisk trygghet. Men fellesskapet sine penger må brukes fornuftig. En nedskalering av 4-felts motorvei til tjenlige og gode moderne 2-felts veier med ferjer som går hyppig, løser mobilitetsbehovet.

Tap av biologisk mangfold er et av de største problemene vi står overfor. Matjord og dyrkbar mark kan bli gull verdt. Det kan faktisk bli en av våre aller viktigste ressurser. Manglen på selvforsyning gjør oss sårbare.

Dersom Hordfast blir realisert, så blir det et sugerør ned i statskassen som ingen aner hvor bærer hen, da kan vi se langt etter billig tur over fjorden og oppgradering av vegnett på Vestlandet.

Hver krone som blir brukt på Hordfast er en krone mindre til fornuftige veier og fornybar energi.

Mange mener dette, og da er det viktig å si det høyt. Vi inviterer til debatt og ønsker at flere vil se at det finnes gode, bærekraftige alternativer for framtida. Vi må våge å være modige. Tiden er inne for det!


Natur, klima og lokalsamfunn

Selvfølgelig var det også Hordfast-tilhengere i salen – for bl.a. å høre på ordføreren som var invitert for å legge fram sitt og det politiske flertallets syn på saken. Men de fleste kom nok for å bli bedre kjent med motstandere av prosjektet, – og hva det vil bety for Tysnes å få en 4-felts motorvei dundrende innover strendene, gjennom skog og myr og ut på en fem km lang bru som skal bidra til å femdoble biltrafikken nordover mot Bergen!

Det vil bli det største naturinngrepet noen gang i Hordaland, har Statsforvalteren fastslått. «Mange har dessverre ikkje skjønt kva som er i ferd med å skje med øya vår», sa leder for SV-laget på Tysnes, Gjermund Kongsvik, da han åpna folkemøtet. «Hordfast er eit gigantisk sentraliseringsprosjekt  – på bekostning av Tysnes og tysnesingane, på bekostning av våre unike bygdesamfunn, vår unike natur, og våre verdiar, som ikkje kan setjast inn i eit rekneark med kroner eller minuttar bak, men som er grunnlaget for tysnesingane sin livskvalitet

«Økland, Flatråker, Epland, Holma, Søreid, Søreidsvågen, Holmalio, Søreidvikjo, Høviskekand, Beltestad, Færavåg, Håland, Bårdsund, Reksteren, Kaldafoss, Bjørnafjorden … – Kva er i ferd med å skje? Og til glede for kven?»     

Han ble støttet av en opplagt og veltalende Audun Lysbakken. Samferdselssektoren har mye penger, men ikke ubegrenset, sa han. Hordfast, som er kostnadsberegna til rundt 40 milliarder kr, og som godt kan bli mye dyrere, er en meningsløs bruk av fellesskapets ressurser, og det er ikke til å unngå at det vil ta penger fra nødvendig satsing på gode hverdagsveier slik vi trenger både på Tysnes og mange andre steder.

Lysbakken ga ellers uttrykk for god tro på at gigantprosjektet aldri vil bli realisert. – Ikke hør på dem som sier at saken er avgjort! Det er bare tull. Det er ennå ikke bevilga en eneste av de førti milliarder kronene. Disse prosessene tar tid. Det er ingen skam å snu, det har vært gjort før, og det kan godt skje også her hvis dere fortsetter å mobilisere folket slik dere har gjort til dette møtet. Det er jo tydelig at motstanden er voksende!


 

Spre klimavett,
del denne saken!

6 kommentarer

 1. Normann Natland | 29.03.2022

  Så bra å høre LYSBAKKENs siste ord i denne sekvensen: «…har en tendens til å vinne til slutt, og eg tror det kommer til å gå sånn.»
  JA, vi må stå på som bare «pokker», vinne for framtidens generasjoner ….

 2. Hallvard Birkeland | 29.03.2022

  Det var optimistiske og gledelige nyheter! Stå på , Tysnesfolk!

 3. Ragnhild Kruger | 29.03.2022

  Dette gir jo en viss grunn til optimisme. Takk til dere som arrangerte møtet! Kan det bli aktuelt med et lignende møte i Bergen også, som altså skal få mangedoblet trafikken sørfra?
  Ragnhild Kruger.

 4. Anne Elisabeth Waage | 01.04.2022

  Hurra, for initiativet på Tysnes! Naturen er vi avhengige av, alle mann, og den må vi ta vare på! Stå på videre!

 5. PAUL T ANDERSON | 01.04.2022

  Ideen med hyppige ferger kan ikke utbasuneres høyt nok. Det er mye billigere (og bedre) med hyppige freger enn med broer og tunneller! Fergene er en attraksjon i seg selv og gir nyttige pauser til sjåførene. Fergekøene er frustrerende og lite produktive. Ved å sette inn ferger med 15 min. mellomrom på dagtid, vil mye være vunnet. Hilsen Paul T. Anderson (bestefar).

 6. Pingback: Fornuften seirer (?) | besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*