Bjørghild gir seg (litt)

bj beskåret
En bukett fra BKA, og et uttrykk for takknemlighet for Bjørghilds enestående innsats gjennom mange år.

Mange kjenner Bjørghild des Bouvrie. I ti år var hun BKAs uunnværlige alt mulig-sekretær, – før hun nå har gitt fra seg de siste oppgavene til nye mennesker som får betalt for å gjøre jobben. Den nye tid må bare ikke få oss til å glemme de talløse ubetalte arbeidstimer folk som Bjørghild har lagt ned. Uten ville BKA knapt ha eksistert.

– Jeg vet jo at det nytter!

Bjørghild ble født i Nederland, i den forferdelige hungersvinteren 1944–1945, med nederlandsk far og norsk mor. Tilknytninga til Norge har alltid vært viktig for henne, og for mer enn ti år siden bosatte hun seg i Strandvik sør for Bergen sammen med mannen André. Se portrett i Os og Fusaposten

Men landliv og utsikt over den vakre Bjørnafjorden er ikke nok for Bjørghild des Bouvrie, som alltid har hatt et sterkt samfunnsengasjement. I hjemlandet jobbet hun med kvinnesaksspørsmål, og fikk oppleve de store framskritt som kom på dette området. Besteforeldrenes klimaaksjon er også et uttrykk for den faste overbevisning om at det nytter, sier hun. – Vi må fortsette å minne dem som har politisk og økonomisk makt på deres ansvar overfor etterslekten, og prøve å inspirere dem til den nødvendige kreativitet. De er bare mennesker, de også!

Verden kan og må forandres

Det gikk litt tid før hun oppdaget at Besteforeldreaksjonen fantes, innrømmer Bjørghild. Men høsten 2010 hadde senioruniversitet i Fusa besøk av professor i meteorologi, Sigbjørn Grønås. «Den globale oppvarminga, og kva som skal til for å stabilisera henne» hadde han kalt foredraget sitt. – Jeg ble grepet av alvoret i det han la fram. Da jeg etter møtet, fra en venninne, fikk høre om Besteforeldrenes klimaaksjon, var jeg ikke sen om å melde meg inn. Jeg ville være med på å stanse denne uhyggelige utviklingen jeg nå hadde fått øynene opp for!

Hva synes du BKA har oppnådd i disse åra du har vært aktiv?
Jeg er sikker på at Besteforeldrene har bidratt til å skape større bevissthet om klimaproblemene, og ikke minst det moralske ansvaret som følger med, blant voksne mennesker. Det er tydelig at mange unge er glade over å se de eldres engasjement. Derfor er det også så flott at vi har vokst såpass, og har fått et skikkelig sekretariat på plass. Vi må bare ikke glemme grasrotaktivismen! Det er jo bærebjelken i foreningen!

Ingen planer om å gi seg!

Bjørghild innrømmer at hun er både lettet og glad over å slippe unna de mange timene med slitsomt og ofte ganske anonymt arbeid som organisasjonssekretær. Det koster å bygge en organisasjon, og holde fast i alle tråder som skal knyttes sammen. – Men det er også viktig for meg å få sagt at jeg har gjort det med glede, for barnas og naturens skyld.

– Og for øvrig har hun absolutt ingen planer om å legge inn årene – som aktivist! Besteforeldrene har en viktig samfunnsoppgave så lenge det grønne klimaskiftet ikke ser ut til å komme av seg selv, sier hun. – Med klokhet og mot bør vi gå videre med vårt arbeid på lokalt og nasjonalt plan. Vi bør bruke kraftig utestemme mot fortsatt uforsvarlig fossil politikk slik Norge driver med nå. Og vi bør med en blid og vennlig stemme inspirere våre landsmenn og kvinner til å delta i en klimadugnad som monner. Det fungerer, vi ser jo at meninger og holdninger er i rask endring.

– Det som for tida opptar meg mest er muligheten for å få innført et forbud mot fossilreklame. Oljeselskapene har i 30-40 år visst hvor ødeleggende produktene deres er, like fullt fortsetter de med sin grønnvasking og sin forvirring av opinionen. Jeg er selvfølgelig klar over at det er tungt å nå fram med et slikt krav. Men når vi har greid å få til forbud mot reklame av så vel tobakk som alkohol, så skulle det bare mangle at vi ikke også får stoppet markedsføringen av det som truer våre barnebarns livsgrunnlag!


Bjørghild des Bouvrie er nederlender i sitt hjerte og bidragsyter til miljøstiftelsen Urgenda, som i 2020 vant fram i klimasøksmålet mot den nederlandske stat. – Mine barnebarn har rett å vokse opp i et trygt klima, sier hun.

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Silvia Kriz | 28.03.2022

  Kjære Bjørghild! Takk for det uvurderlige arbeidet du har gjort gjennom mange år for å bygge opp BKA. Du har tatt imot oss nye(re) medlemmer med hyggelig velkomsthilsen, og alltid stått til rådighet med hjelp og veiledning. Da vi skulle starte lokallag i Rogaland var det Bjørghild som visste hva vi måtte gjøre, og som hadde oversikt på excel over medlemmer i området. Ja, ja, mannen tro visst til når det gjaldt excell, så hjertelig takk til ham også 😊. Du har inderlig fortjent å kutte ned på den administrative arbeidsmengden, men håper at du fortsatt vil være like aktiv for klima og barnebarn!

 2. Christian F Holst | 28.03.2022

  Kjære Bjørghild! Du har betydd mye for vårt engasjement for klima gjennom BKA. Vi er glade for at du fortsatt vil være aktiv. Varme hilsner og klem fra
  Kristin Tv Aarø og Chrisian F Holst.

 3. Rolf Bjerke Larssen | 29.03.2022

  Kjære Bjørghild. Må bare fortelle deg og alle om den flotte jobben du også gjorde med ryddig bokføring av regnskapet for BKA for den perioden jeg reviderte regnskapet for ( og helt sikkert alle de andre periodene også 😉 ). Glimrende jobb med all dokumentasjonen, og veldig hyggelig og godt samarbeid! Hilsen Rolf

 4. Titi des Bouvrie | 31.03.2022

  Jeg er veldig stolt på Bjørghild i alle årene jeg er kjent med henne ! Og så viser det seg att hun er min kjære søster . Heia for Bjørghild! Stor klem, Titi des Bouvrie, Haarlem, Nederland.

 5. Alfhild Berg Johnsen | 01.04.2022

  Kjære Bjørghild. Jeg, som mange andre, takker deg for den solide og engasjerte jobben du har gjort for BKA. Da vi i 2015, ville danne BKA-lag i i Grenland, var det med gode råd og veiledning fra Bjørghild. Alltid blid og imøtekommende i telefon og på mail. Mennesker som deg er en berikelse og inspirasjon for alle som gjør en innsats for klima, barn og barnebarn. Stor klem fra Alfhild og Finn.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*