Krever mer til sykkel

210920 sykkelistatsbudsjett
Organisasjoner krever nye tiltak for sykkel og gange. Steinar Winter Christensen til høyre med sykkel. Foto: Amanda Iversen Orlich / Dagsavisen

Mens mange byer verden rundt har lagt til rette for mer sykling under koronapandemien, er norske byer passive. Nå ber Syklistforeningen og 19 andre organisasjoner med til sammen om 1,5 millioner medlemmer, regjeringen om å handle. – Vi krever 500 millioner kroner til gange- og sykkeltiltak i statsbudsjettet for 2021, sier Steinar Winther Christensen fra Besteforeldrenes klimaaksjon.

Dagsavisen 22. september:   

– Vi har en liste over omtrent 200 byer i verden som har tatt grep under koronapandemien, for å få mer sykling, som Budapest, London, Berlin, Milano. Blant annet er det laget løyper som helsepersonell kan bruke for hurtig å komme seg til stedene de jobber, ved hjelp av sykkel.

– Men det har da også blitt mer sykling her til lands etter at koronaen slo til?
– Ja, men det har skjedd til tross for, og ikke på grunn av, hvordan byene har respondert. Veksten i bruken av sykkel kunne ha vært mye større.

Det at sykkelen ikke blir prioritert høyere, er på ingen måte noe nytt. Siden Norsk vegplan i 1977 er det gitt jevnlige løfter om utbygging av sammenhengende sykkelveinett i norske byer og tettsteder. Fremdeles er ikke dette på plass i noen byer, påpeker Syklistenes Landsforening.

De 500 millionene må øremerkes og komme i tillegg til de ordinære bevilgningene til gange og sykkel. Bak kravet står: Aktivitetsalliansen, Aktiv mot kreft, Astma- og Allergiforbundet, Besteforeldrenes klimaaksjon, Den Norske Turistforening, Folkehelseforeningen, Framtiden i våre hender, Miljøagentene, Naturvernforbundet, Norges Bedriftsidrettsforbund, Norges Cykleforbund, Norsk Friluftsliv, Organisasjon for Terrengsykling, Norsk Sportsbransjeforening, Sykling uten alder og Trygg Trafikk, foruten Syklistenes Landsforening.

Les mer: 20 organisasjoner ber regjeringen satse på sykkel og gange i statsbudsjett 2021

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*