Enda mer ekstremvær

tropisk storm

Tropiske sykloner er de siste 40 årene blitt kraftigere, og ødeleggelsene større. Ny forskning viser at utviklingen har en sammenheng med global oppvarming, forteller professor Hans Martin Seip. Hans «Grunnkurs», som nylig ble revidert i sin helhet, må her justeres: Andelen sykloner i kategoriene 3 – 5 har økt med nær 10 prosentpoeng. Det betyr enorme skader for dem som blir rammet.

– For bare et par måneder siden skrev du at «utviklingen av tropiske sykloner (orkaner, tyfoner) er usikker». Hva har skjedd?
– Ganske enkelt at vi har fått nye, gode forskningsresultater. Jeg har gjort det til en regel å være nøye med å vise til usikkerhet knyttet til ulike beregninger. Dersom man går ut med bombastiske påstander som senere viser seg å ikke holde, ødelegges raskt tilliten. Men på dette punktet kan vi nå være nokså sikre – det er blitt flere farlige stormer med store ødeleggelser.

– Kommer syklonene oftere også?
– Det denne forskningen viser er at de virkelig farlige syklonene kommer oftere. Nedbørmengder i forbindelse med disse orkanene er også blitt større, noe som øker skadeomfanget. Det er imidlertid fortsatt usikkert hvordan hyppigheten av tropiske sykloner generelt og globalt (samlet for alle kategorier) vil endre seg.

Professor Hans Martin Seip har i mange år arbeidet med formidling av klimakunnskap,

Hans Martin Seip er professor emeritus, Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo. Han har også vært ansatt ved CICERO Senter for klimaforskning. Han er mangeårig medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon, og har for nettsida laget to store populærvitenskapelige orienteringer:

Klimaendringer – hva vet vi? «Grunnkurset» for den som vil vite mer om klimaforskningen.

Spørsmål og svar om drivhuseffekten. En liten «lærebok for folket» som skal kunne leses av alle.


– Tusen takk til Hans Martin Seip! Fram mot Stortingsvalget i 2021 er det heilt naudsynt at BKA tar utgangspunkt i oppdatert og vitskapeleg kunnskap om klimasituasjonen, og denne artikkelen kjem til å bli henta fram mange gonger! Ola Dimmen, Trondheim.

– Ja, jeg vil også takke Hans Martin for denne nyttige artikkelen som omfatter en innføring i klimaforskningen…. om klimaendringer og global oppvarming. Det er veldig lærerik lesning – og kan brukes som en grunnbok for alle! BKA er heldige som har en så kunnskapsrik og god formidler blant oss! Tone Toft, Brasøy på Helgeland.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Harold Leffertstra | 05.06.2020

  Flott!! Jeg la spesielt merke til to setninger som gjenspeiler en holdning som er avgjørende for å beholde troverdigheten;
  «Jeg har gjort det til en regel å være nøye med å vise til usikkerhet knyttet til ulike beregninger. Dersom man går ut med bombastiske påstander som senere viser seg å ikke holde, ødelegges raskt tilliten».

 2. Steinar Høiback | 07.06.2020

  Desto sikrere klimaforskere blir, desto tydeligere blir svaret. Hans Martin Seips og andre forskeres budskap må hentes frem og prentes inn i kravene om omstilling som vi må rette til politikerne. Vi må gjennomgående stille ett klart spørsmål og kreve ett klart svar fra politikere når de legger frem sine planer og når de ber om våre stemmer.
  Hvilke konkrete tiltak vil dere legge frem som viser at dere tar klima og naturkrisen på alvor?
  Hvor mye vil tiltaket redusere klimautslippene?

  De partier som ikke svarer klart på dette bør ikke få en stemme fra medlemmer i BKA.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*