En rettferdig grønn økonomi

elbuss
Elbuss er en del av løsningen, og kan innfases raskt hvis det er politiske vilje.

I et opprop sammen med 14 andre organisasjoner – fagforbund og miljøorganisasjoner – krever Besteforeldrenes klimaaksjon at regjeringen setter i gang prosjekter som gir grønne arbeidsplasser, med raske kutt i utslipp av klimagasser. Håndteringen av koronakrisa må peke framover, og organisasjonene vil ha utbygging av jernbane og grønn skipsfart, og en satsing på havvind i egnede områder.

Krisepakkene må gi klimajobber nå!

Vi har en global klimakrise og en rekordhøy arbeidsledighet i Norge. Vi har økonomi og vi har tilgang på fornybare ressurser som gjør det mulig å løse begge deler. Det fins knapt et land i verden som har bedre forutsetninger enn oss for å finansiere og planlegge konkrete prosjekter som både gir arbeidsplasser nå, og som fører til raske og garanterte kutt i utslipp av klimagasser. Vi som skriver under på dette oppropet krever derfor at regjeringen finansierer og planlegger prosjekter som gir oss:

  • Utbygging av jernbaneprosjekter, kollektivtransport og grønn skipsfart, og en infrastruktur for lading over hele landet, både til lands og til havs.
  • Energieffektivisering av både private og offentlige bygg.
  • Satsing på havvind i egnede områder.

Disse klimajobbene er bare begynnelsen under COVID-19-krisen; vi trenger mange flere. Men disse klimajobbene er et minimum, og de er helt nødvendige for å få en rettferdig og grønn norsk økonomi. Frontlinjen for å begrense klimakrisen vil være buss-sjåfører som trygt transporterer mange av oss, bygg og anleggsarbeidere som gjør hus mer energieffektive, og leverandørindustrien og verftsarbeiderne våre, som hjelper med å bygge fornybar energi i Nordsjøen.

Mette Nord, forbundsleder Fagforbundet
Jan Olav Andersen, forbundsleder EL og IT forbundet
Ragnhild Lied, leder Unio
Kjersti Barsok, forbundsleder NTL
Christopher Beckham, forbundsleder, Handel og Kontor
Ingunn Gjerstad, leder LO i Oslo
Merete Nilsson, forbundsleder Samfunnsviterne
Dagfinn Hatløy, forbundsleder Naturviterne
Kjersti Hoff, leder Norsk bonde og småbrukarlag
Andreas Ytterstad, leder Concerned Scientists Norway
Anja Bakken Riise, leder Framtiden i våre hender
Silje Lundberg, leder Naturvernforbundet
Frode Pleym, leder Greenpeace
Therese Hugstmyr Woie, leder Natur og Ungdom
Steinar Winther Christensen, leder Besteforeldrenes klimaaksjon

!Vær den første til å kommentere

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*