En rettferdig grønn økonomi

elbuss
Elbuss er en del av løsningen, og kan innfases raskt hvis det er politiske vilje.

I et opprop sammen med 14 andre organisasjoner – fagforbund og miljøorganisasjoner – krever Besteforeldrenes klimaaksjon at regjeringen setter i gang prosjekter som gir grønne arbeidsplasser, med raske kutt i utslipp av klimagasser. Håndteringen av koronakrisa må peke framover, og organisasjonene vil ha utbygging av jernbane og grønn skipsfart, og en satsing på havvind i egnede områder.

Krisepakkene må gi klimajobber nå!

Vi har en global klimakrise og en rekordhøy arbeidsledighet i Norge. Vi har økonomi og vi har tilgang på fornybare ressurser som gjør det mulig å løse begge deler. Det fins knapt et land i verden som har bedre forutsetninger enn oss for å finansiere og planlegge konkrete prosjekter som både gir arbeidsplasser nå, og som fører til raske og garanterte kutt i utslipp av klimagasser. Vi som skriver under på dette oppropet krever derfor at regjeringen finansierer og planlegger prosjekter som gir oss:

  • Utbygging av jernbaneprosjekter, kollektivtransport og grønn skipsfart, og en infrastruktur for lading over hele landet, både til lands og til havs.
  • Energieffektivisering av både private og offentlige bygg.
  • Satsing på havvind i egnede områder.

Disse klimajobbene er bare begynnelsen under COVID-19-krisen; vi trenger mange flere. Men disse klimajobbene er et minimum, og de er helt nødvendige for å få en rettferdig og grønn norsk økonomi. Frontlinjen for å begrense klimakrisen vil være buss-sjåfører som trygt transporterer mange av oss, bygg og anleggsarbeidere som gjør hus mer energieffektive, og leverandørindustrien og verftsarbeiderne våre, som hjelper med å bygge fornybar energi i Nordsjøen.

Mette Nord, forbundsleder Fagforbundet
Jan Olav Andersen, forbundsleder EL og IT forbundet
Ragnhild Lied, leder Unio
Kjersti Barsok, forbundsleder NTL
Christopher Beckham, forbundsleder, Handel og Kontor
Ingunn Gjerstad, leder LO i Oslo
Merete Nilsson, forbundsleder Samfunnsviterne
Dagfinn Hatløy, forbundsleder Naturviterne
Kjersti Hoff, leder Norsk bonde og småbrukarlag
Andreas Ytterstad, leder Concerned Scientists Norway
Anja Bakken Riise, leder Framtiden i våre hender
Silje Lundberg, leder Naturvernforbundet
Frode Pleym, leder Greenpeace
Therese Hugstmyr Woie, leder Natur og Ungdom
Steinar Winther Christensen, leder Besteforeldrenes klimaaksjon

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*