Kloden – vårt hjem!

demo stvg 1
Besteforeldrene demonstrerer utenfor Equinors generalforsamling. Stavanger 15. mai 2019.

Mens Equinors generalforsamling oppskriftsmessig forkastet forslagene til ny kurs for selskapet, demonstrerte Besteforeldrenes klimaaksjon på gata utenfor, iført plakatvester, og med stort banner: «Kloden er vårt hjem – vi er ikke på besøk». Aksjonsleder Heidi Leite kaller det en fredelig og hyggelig demonstrasjon for en viktig sak. – Jeg opplever at vi fikk fram budskapet vårt, og ble lagt merke til.

Presset nytter
– Jeg må bare si at jeg er svært fornøyd med at ti medlemmer fra vårt nystiftede lokallag, her i løvens hule, stilte opp i dag. Fire av oss fra interimsstyret – Silvia Kriz, Kirsten Halonen, Knut Jonas Espedal og meg selv Vi stod med «koronaavstand» og sang, og hadde bannere på magen og i hendene. Gustav Paulsen kom med en mengde fine plakater. Det ble sågar to sekunder på Dagsrevyen!

– Silvia Kriz og jeg ble intervjuet av NRK Radio. Jeg vet ikke når det skulle sendes, men det finnes forhåpentligvis på nrk.no. Det er uvant å bli intervjuet, men jeg håper og tror at vi fikk sagt noe av det vi har på hjertet. Om at Besteforeldrenes klimaaksjon støtter barn og unges klimakamp, og at vi ber Equinor fase ut produksjonen av olje og gass, og satse på fornybar energi. Det kan erstatte arbeidsplassene som vil forsvinne i oljebransjen. Tenk på alle milliardene de har sløst bort, og som kunne gått til satsing på klimavennlige tiltak! Olje vil heller ikke gi sikre inntekter i framtiden, det har koronakrisen vist.

Inne i møtesalen – det vil si på nettet denne gangen – var flere småaksjonærer fra Besteforeldrenes klimaaksjon. Ingen ventet at de skule få stor støtte for sine alternative forslag. Men Heidi Leite er sikker på at det samlede presset virker over tid. Equinor og oljeindustrien har ikke lenger den selvsagte posisjonen de hadde for bare få år siden.

Spre klimavett,
del denne saken!

7 kommentarer

 1. Bente Marie Bakke | 14.05.2020

  For en flott innsats av det nystiftede Stavanger-laget. Tøft å stille i «løvens hule», men da får man i hvert fall oppmerksomhet. Som nestleder i landsstyret er jeg stolt av dere. Lei for at jeg ikke kunne være fysisk til stede og forsvare aksjonærforslaget mitt på vegne av BKA. Kanskje neste år? Lykke til videre i jobben med å støtte barn og unges klimakamp. Det trengs når lederne i politikk og oljevirksomhet gir blaffen i fremtiden til sine barn og barnebarn.

 2. Sylvi Grythe | 15.05.2020

  Flott gjort! Dere syns og budskapet kommer frem. Takker dere for innsatsen dere gjorde for våre barnebarn. Jeg heier på dere!

 3. Ida Munck | 15.05.2020

  Så flott! Ikke minst at det skjer i Stavanger, oljehovedstaden, og ikke i Oslo, som på mange måter er perifert i olje-‘verdi’skapingen.

 4. Guttorm Grundt | 15.05.2020

  Flott start for Stavanger-laget!
  Vi blir med neste år!

 5. Gunnar A Kajander | 15.05.2020

  Godt jobba! Flott markering og dessuten synliggjøring av BKA. Fikk med meg de to sekundene i Dagsrevyen også i min svenske utlendighet. Radioinnslaget bidro sikkert også til å framføra gode argument fra oss i BKA.
  Equinors bortsløsede penger (200 mrd kr!!) på tvilsomme satsninger i USA og dessuten en organisasjonskultur som så markant bryter med den standard vi må kunne forvente og kreve (!) av et norskbasert selskap hvor staten (det norske folk) er majoritetseier ( 67%). Dette må lede til et politisk etterspill og en skikkelig opprydding i Equinors konsernledelse.
  Tenk om jeg som nordlending kunde «bokføre» 200 mrd kr for et «arktisk utviklings- og klimaprogram» med så vel jernbaneutbygging i nord som investeringer omregnet i nedbetaling av infrastrukturgjelden nord for Dovre.

 6. Margaret Heldor | 16.05.2020

  Så modige og kloke dere var.

 7. Brit Haver | 18.05.2020

  Gratulerer med en flott aksjon. Tydelige budskap, rask mobilisering. Fortsett i samme stil.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*