Energi for framtida

Det er dagen for generalforsamling i Equinor. Aksjonærene er oppfordret til å delta via nettet dette uvanlige året. Og som vanlig er flere røster fra Besteforeldrenes klimaaksjon med i diskusjonen. Guttorm Grundt er med for åttende gang. Med er også nestleder Bente Marie Bakke. Og på gata i Stavanger lover det nystiftede lokallaget at dagen vil bli markert med røde aksjonshatter og plakater!

Guttorm Grundt har lenge vært en frontfigur. Her med sitt aksjonærforslag på vegne av Besteforeldrenes klimaaksjon under generaforsamlingen 2015.

Fase ut fossilt
– Det skjer en del positivt i Equinor, sier Guttorm Grundt, men det er for lite for sent. Når globale temperaturer slår alle rekorder, kan man ikke bare fortsette med letevirksomhet og prøveboring. I sitt aksjonærforslag prøver han å begrunne en ny strategi for framtiden. Det vil bli lest opp og votert over:

1. Full avvikling av all letevirksomhet og prøveboring etter fossile energiressurser innen 2022.
2. Full satsing på utvikling og produksjon av fornybar energi til havs og på land med sikte på energibalanse innen 2030.
3. Oppstart utfasing av fossilbasert energiproduksjon nå, med sikte på full utfasing senest innen 2040.

Over til fornybar
Nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Bente Marie Bakke, peker i sitt og BKAs aksjonærforslag på at det skjer en rask utvikling av nye, fornybare energikilder. Equinor har muskler til å bli ledende i dette, samtidig som selskapet faser ut fossil energiproduksjon. Det vil bidra til å skape mange nye industriarbeidsplasser som Norge trenger. Hun fremmer følgende forslag:

1. Equinor stanser all letevirksomhet og prøveboring etter fossile energiressurser.
2. Equinor arbeider for å bli en ledende produsent av fornybar energi.
3. Equinor trekker seg ut av sine utenlandsprosjekter.
4. Equinor legger frem en nedtrappingsplan for produksjon av olje og gass.

Redusere risiko
Et tredje aksjonærforslag med tilknytning til Besteforeldrenes klimaaksjon kommer fra Even Bakke, tidl. ansvarlig for ABBs globale miljøforretninger, m.m. – Som aksjeeier ønsker jeg å ivareta egne verdier og redusere risikoen for den norske stat i samband med Equinors olje- og gassvirksomhet. Vi har dessuten plikt til å gjøre det vi kan for å bidra til å holde global oppvarming under to grader.

1. Equinor stanser så fort som mulig all olje- og gassaktiviteter utenfor norsk sokkel og selger rettighetene til andre aktører.
2. Equinor deles opp i to selskaper, en del for olje- og gassaktiviteter på norsk sokkel og en for globale fornybare energi.
3. Equinor stopper all boring på norsk sokkel.
4. I tillegg bør den norske stat redusere sin risiko med hensyn til eierskap i Equinor ved selge ned sitt eierskap så fort som mulig.

I fjor var aksjonister fra hele landet på plass i Stavanger. Denne gangen stiller Heidi Leite (innfelt) og de lokale Besteforeldrene opp.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Finn Bjørnar Lund | 11.05.2020

  Takk for at dere står på mot selskapet som klamrer seg til fossilindustrien langt på overtid.

 2. Synnøve Torgersen | 15.05.2020

  Synnøve Torgersen, 15.05.2020

  Også jeg sier: «Takk for at dere står på mot selskapet som klamrer seg til fossilindustrien langt på overtid.»
  Framtida er nå og framover. Kast loss og bruk kompetansen til dagens og framtidas klima- og miljøutfordringer.

 3. Isolde Hofstad | 18.05.2020

  Takk til alle som kan/vil stå på og prøver å gi equinor nye oppgaver! , håper at det er en ny mulighet for konsernet etter de siste ukers hendelser ……..

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*