Alternativ møteplass fungerte

Ivan klimakafe 2
Digital klimakafé ble en positiv erfaring for besteforeldreaktivister i Oslo.

Den første fredag hver måned er fast møtedag for Besteforeldrenes klimaaksjon i Oslo. Først dele ut løpesedler til forbipasserende på gata, deretter hyggelig samvær og meningsutveksling på klimakafé. I dag var gata tom, og kafébesøket måtte de ta på nettet i stedet for Kaffistova. Og det gikk faktisk veldig bra, forteller Ivan Chetwynd – mye takket være kyndig ledelse og god faglig forberedelse.

KLIMAKAFÉ UTEN KAFFE
– Nå ja, et par stykke hadde med seg en kaffekopp der de satt foran pc-en, fredag 3. april, da oslolaget avholdt sin første digitale klimakafé. 12 deltakere klarte å logge seg inn på Zoom – et program som har fått kritikk for dårlig personvern og sikkerhet. Men hvis noen hacket seg inn i klimakaféen ville de ikke ha lært hemmeligheter, men viktige fakta om klima og miljø.

Harold Leffestra holdt en innledning om arealbruk og matsikkerhet, med bakgrunn i IPCCs rapport Climate and Land (2019, https://www.ipcc.ch/srccl/). Å redusere matsvinn ved bland annet kostholdsendringer og tekniske forbedringer i landbruket, ville frigjøre jord og redusere klimagassutslipp mer effektivt enn treplanting, forklarte han.

Svein Rognlien hadde ordnet det slik at Harolds innledning var ledsaget av faktaark på skjermen. Linda Parr ledet samtalen etterpå som en erfaren skolelærer. («Rekk opp hånden, hvis du vil si noe!») I tillegg til å stille spørsmål kunne deltakerne dele (og vise frem) aktuelle bøker og avisinnlegg. Det var faktisk enklere å se og høre hverandre enn det er når 20 stykker sitter rundt et kafébord!

Det viste seg å være et brukbart alternativt til samlingene på Kaffistova, i hvert fall så lenge pandemien varer. Da vi tok avskjed ved å rekke hendene frem i en «spagetti-hilsen» var det nok ikke for siste gang!

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*