Klimamyter på 15 minutter

dranke kontor
Professor Helge Drange i sitt kontor på Nygårdshøyden i Bergen.

I dag inviterte Norsk klimastiftelse til webinar med Helge Drange, som tok for seg noen av de vanlige påstandene fra klimafornektere: «Det har vært varmere før» – «Solen styrer klimaet» – «Global oppvarming har stoppet opp» – osv. Rundt 500 fulgte ham direkte på skjermen. Du kan også se opptaket fra webinaret, og Dranges svar på spørsmål som kom inn under sendingen: Klimakvarteret

En folkeopplyser
Helge Drange er professor i oseanografi og klimaforsker ved Bjerknessenteret for klimaforsking. Han er en mye brukt foredragsholder, og har alltid stilt opp når Besteforeldrenes klimaaksjon har spurt ham om det. Som i fjor, da han deltok på vår store klima-dag i Odda, i møter med skoleelever og lokalpolitikere. – Han er en sann folkeopplyser med store breddekunnskaper. Han legger aldri skjul på sitt engasjement, og er som forsker ikke redd for å henge bjella på katten, sier den kjente klimadebattanten Gunnar Kvåle, som selv har en fortid som professor i Bergen.

Mangler handling
Klimamyter og klimafornekting har et sterkere fotfeste i Norge enn de fleste steder i verden. Det har kanskje større politisk betydning enn vi ofte tror. Det er i alle fall et tankekors at Norge er en av Europas stater der forskjellen mellom retorikk og handling er størst, mener Helge Drange. – Norske politikere har snakket om klima i 30 år. Men ser vi på tallene, har CO2-utslippene våre økt med 28 prosent siden 1990, mens EUs har gått ned med 22 prosent i samme periode. Per hode ligger vi 20 prosent over Kina og EU, og har dobbelt så store utslipp som det internasjonale gjennomsnittet.

Drange har flere ganger gitt uttrykk for at han er oppgitt over mangelen på klimahandling i Norge.  – Vi trenger en grønn Gerhardsen, en grønn landsfader eller landsmoder, sa han til universitetsbladet Khrono for en tid siden. Jeg tror at mange, uavhengig av politisk farge, forstår problemet, og vil være med på en nasjonal dugnad for klimaet. Men vi har ikke en politisk dugnadsleder i dag. Det er litt merkelig at ingen tar den hatten. Det er jo mulighetenes marked!

Foto fra Khrono

Helge Drange på Torgallmenningen i Bergen, under skolestreik 14. mars 2019.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*