En bærekraftig framtid

IMG_4670

Trist at energiministeren er så ensidig opptatt av oljebransjens framtid, mener Bente Marie Bakke, nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon. Selv om koronakrisa for tiden tar all oppmerksomhet, har vi ikke lov å glemme at vi har en klimakrise som på litt sikt kan bli en større byrde, også for økonomien. I dagens Dagsavisen tar hun til orde for en rask grønn kursendring i norsk energipolitikk.


Det internasjonale energibyrået (IEA) ble opprettet i 1974, blant annet for å sikre stabil oljeforsyning. Toppsjefen, Fatih Birol, oppfordrer nå politiske og finansielle ledere til å lage bærekraftige planer for de økonomiske stimuleringspakkene mot korona-epidemien. Han mener de har en historisk mulighet til å få fart på overgangen bort fra fossil energi og fokusere på investeringer i teknologier for fornybar energi.

Derfor var det trist å høre olje- og energiminister Tina Bru i debatt med Arild Hermstad (MDG) på Dagsnytt 18 mandag 23. mars. Hermstad påpekte hva Birol hadde uttalt, og Tina Bru avfeide det nærmest som noe Miljøpartiet De Grønne hadde funnet på. Hun fremholdt hvor viktig det er at oljearbeiderne kommer tilbake til jobbene sine når krisen er over og kan fortsette sitt viktige arbeid med å sikre norsk økonomi. Har hun ikke fått med seg hvor sårbar Norges økonomi er på grunn av oljeavhengigheten?

Som energiminister har Tina Bru ansvar for å bidra til det Birol i IEA etterlyser, at utslippene reduseres gjennom energipolitikk, ikke gjennom en viruspandemi. En slik politikk må etter hans mening inkludere enorme investeringer i ren energiproduksjon som sol, vind, hydrogen, og karbonfangst og lagring. Det vil skape mange jobber for våre dyktige ingeniører og arbeidere innen olje og gass og leverandørindustrien. Perioden med reduserte CO2-utslipp og lokal luftforurensning på grunn av færre flyreiser og mindre annen trafikk, kan også få folk til å forstå at det er mulig å spare energi, noe som er bra for både helsen og naturen.

Besteforeldrenes klimaaksjon jobber for at barna skal arve et levelig klima. De unges viktigste krav er å stanse leting etter mer olje og gass. De mener at oljeeventyrets tid er forbi. De satse på fornybareventyret og redde klodens natur og produksjonsevne, og sitt eget livsmiljø. Tina Bru kan bidra til dette, både ved å lytte til de unge og til sjefen for IEA.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Sigmudnd Knutsen | 01.04.2020

    Enig, viktig påpekning!

  2. Sven Bjorke | 01.04.2020

    Det må være lurere å satse skattebetalernes penger på sektorer man vet er framtidsrettet. Seilskutetida tok slutt for 130 år siden. Ingen skattebetalerpenger i verden kunne redde den. Fossilenergi-tida er også snart over. Verden er i ferd med å omstilles. Høye oljepriser kommer ikke igjen. Å kaste bort våre felles penger på solnedgangsbedrifter er dårlig politikk.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*