BKAs leder: Trengs et krafttak!

landsmøte forsamling
100 deltakere fra hele landet var samlet til landsmøte på Haraldsheim vandrerheim i Oslo 21-22. sept.

Et nytt landsmøte er over, og en leder gjør seg naturlig nok tanker om veien videre. Steinar Winther Christensen er særlig opptatt av å styrke oss som organisasjon. – Ut fra hvor små vi faktisk er har vi kanskje gjennom vår store og synlige aktivitet forledet mange til å tro at vi er sterkere enn vi faktisk er! 3000 medlemmer er selvfølgelig ikke så verst. Men det haster rett og slett å bli en god del større!

– I dag sliter vi med gapet mellom alt det viktige vi gjerne skulle gjort, og vår kapasitet til å gjøre det. Det finnes tilskuddsordninger, men da må vi først bli mer enn 5000 medlemmer. Det krever et krafttak, men det vil gi oss økonomiske muskler både til et sterkere sekretariat og til synliggjøring av politikk.

Til årsmøtet 2019 hadde landsstyret foreslått en ordning med støttemedlemskap, noe som ville kunne bidra til en raskere vekst, mener Steinar. – At forslaget ble nedstemt lar seg forstå. Det var ikke forberedt godt nok av styret, men vi kommer tilbake til dette på neste årsmøte. I mellomtiden må vi gå andre veier, og først og fremst appellere til medlemmenes rekrutteringhjelp. At det nytter, har vi bl.a. sett i Moss der det nystifta lokallaget raskt har fått mange nye medlemmer.

Leder i FIVH, Anja Bakken Riise, var invitert til landsmøtet for å snakke om «Mine utfordringer til BKA». Hun la vekt på at terskelen for å melde seg inn kan være for høg. Folk kan få et inntrykk av at de må være superengasjerte aktivister og en slags perfekte lavutslippsmennesker for å bli med. Hun mente at vår politiske plattform kan være for krevende å slutte seg til, og oppfordret oss til å ha mer konkrete målsetninger. Hva tenker du om det? Hun mente også vi bør skaffe noen mer kortsiktige mål, for lettere å rekruttere folk som liker å se resultater. 

– Det er fint å bli utfordret av en så klok og sympatisk samarbeidspartner som Anja. Og jeg skriver gjerne under på hennes advarsel mot det som måtte være av tendens til moralisme og overdrevne krav til den enkelte. Vi skal appellere bredt og fordomsfritt, det er klart. Men vi er en helt annen type organisasjon enn Fremtiden i våre hender med 35 000 medlemmer og 30 ansatte, og der synes jeg nok hun bommet litt.

Steinar tror mange ikke er helt klar over at BKAs virksomhet står og faller med en formidabel frivillig innsats fra noen godt voksne enkeltpersoner. – Det er lett å mene at vi burde engasjere oss i både ditt og datt. Men vi er helt avhengige av at vi har medlemmer som kan jobbe med sakene over tid, uten noen form for vederlag og ofte med en følelse av å ikke strekke til – fordi ambisjonene er så høye.

Besteforeldrene er gode på aktivisme, gode på støtte til barn og unge, gode på samarbeid, og tydeligere til stede i klimakampen enn mange større organisasjoner, mener Steinar. Han tar likevel oppfordringa fra Anja Bakken Riise, og vil arbeide for at vi skal profilere oss bedre på noen utvalgte saker. – Vi kan fortsette fremstøtet mot ski- og friluftsforeningene og ha som mål å få disse ut i åpent lende. Vi kan også være mer markerte i vår motstand mot monsterprosjekter som Hordfast(E39) på Vestlandet og ny rullebane på Gardermoen. Og vi skal selvsagt jobbe videre med jernbansesatsing. Samtidig var det litt stusselig at landsmøtet ikke kunne vedta forslaget fra landsstyret om å si nei til landbasert vindkraft. Det er jo et av tidens mest opphetede tema. Vi må inn i slike konkrete saker, mener jeg. Ikke skygge unna vanskelige stridsspørsmål så lenge saken ligger innenfor vårt formål.

Steinar Winther Christensen uttrykker ellers sin store glede over det han kaller et våkent og kritisk landsmøte. – Vi fungerer godt demokratisk, og jeg ser fram til å jobbe sammen med det nye landsstyret. Allerede på første berammede møte 14. oktober kommer vi til å se på vår strategi fremover og de sakene som landsmøtet diskuterte og inspirerte oss til å gå videre med. Vi kommer trolig også til å oppfordre lokallagene til å si noe om hvilke saker som bør prioriteres.

[WRGF id=55892]

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Anne Kari Rom | 01.10.2019

  Gratulere med gjennomført landsmøte!
  Målsettingen om 5000 medlemmer bør kunne nås: Kampanjen om at hvis alle nåværende medlemmer verver én til bør etter mitt syn fortsette. Vektlegg gjerne i det videre at man ikke må være aktivist, fysiske begrensninger f eks, kan gjøre det vanskelig.
  Saker: Enig i hele grunnlaget og:
  Selv støtter jeg forbud mot landbasert vindkraft pga skade på natur og fugler som dessverre følger. Vi må finne bedre løsninger!

 2. Margaret Heldor | 01.10.2019

  Ja vi må gjøre en innsats for å få flere medlemmer. I år blir det fellesjulegave til familiens besteforeldre med tilhørende barnebarn. Kanskje skal dette stå på kortet:
  Kjære bestefar ….. og barnebarn…….! Nå har jeg meldt bestefar inn i besteforeldrenes klimaaksjon. God jul og godt nyttår! Hilsen fra grandtante

 3. Finner ikke ut hvordan en blir medlem.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*