En folkebevegelse for miljøet

Anja landsmøte BKA

Tenk at noen som er så ung, kan si så mye klokt! Det var en av reaksjonene som kom på leder i FIVH, Anja Bakken Riise og foredraget hennes for landsmøtet til Besteforeldrenes klimaaksjon. Hun var invitert for å snakke om «Mine utfordringer til BKA», og la særlig vekt på behovet for at norsk miljøbevegelse må vokse. – Målet bør være at bortimot alle nordmenn er medlem av en miljøorganisasjon.

– Vi må representere det brede lag av befolkningen, og da er det viktig å senke terskelen for medlemskap, mente Anja. Folk må ikke få inntrykk av at du må være spesielt prektig og et slags perfekt lavutslippsmenneske for å bli med!

Det er to år siden Anja Bakken Riise ble valgt til ny leder for Framtiden i Våre Hender. Hun kom til sine egne på Haraldsheim i Oslo, der et stort flertall av de hundre landsmøtedeltakerne rakk handa i været på spørsmål om de også var medlemmer av FIVH. Flere av dem hadde vært med da Erik Dammann stifta den nye organisasjonen på det store folkemøtet i Nadderudhallen i Bærum 25. april 1974!

FIVH kan nå skryte av å ha blitt mer enn 35 000 medlemmer. – Men det er fortsatt alt for lite, hvis vi skal ta mål av oss til å bli en virkelig folkebevegelse, sammen med Besteforeldrene og andre nær beslekta organisasjoner, sa Anja. I Sverige har Naturskyddsföreningen alene rundt 226 000 medlemmer, og selv om det ikke er helt sammenlignbart, så viser det at vi i Norge har en lang vei å gå. Vi har mange dyktige medarbeidere hos oss, og vi har gjort mye for å profesjonalisere kommunikasjonsarbeidet vårt. Men fortsatt tror jeg terskelen er litt for høy for mange å bli medlem, og det må vi gjøre noe med.

 – Slik tenker jeg at det er også med Besteforeldreaksjonen. Å bli medlem må framstå mer attraktivt og mindre krevende enn det er i dag. 

Anja hadde blitt bedt om å utfordre Besteforeldreaksjonen på hva vi bør jobbe med. Hun påpekte at erklæringa for «Hva vil vi» fra 2018 har mange gode intensjoner, men er for lite spisset inn mot konkrete mål som skal oppnås. Det er vanskelig å vite hva Besteforeldreaksjonen faktisk skal oppnå dersom man blir medlem.

 – Jeg ville erstatta denne erklæringa eller deler av den med mer konkrete krav, på kort og lang sikt. Strategisk er det viktig å ha delmål, slik at man kan vise til seire undervegs. Folk ønsker være med på et vinnende lag, og et lag som forstår seg på å nå fram og oppnå ting underveis – ikke bare det høgthengende «bærekraftige samfunnet» som vi drømmer om en gang i framtida.

Anja Bakken Riise avsluttet med å legge vekt på mulighetene for samarbeid mellom organisasjoner, og anbefalte Besteforeldreaksjonen særlig å gå videre i samarbeidet med Natur og Ungdom og Miljøagentene – for å sørge for at engasjementet rundt skolestreikene blir en vedvarende folkelig bevegelse som bidrar til politisk press og endring.  – Det er en uslåelig allianse, tenker jeg, som også gjør seg godt i media. Fram mot det viktige stortingsvalget i 2021 kan det bli en gamechanger, nå når så mange velgere er i bevegelse og åpne for å tenke nytt og mer langsiktig og legge generasjonsperspektivet til grunn.

Anja Bakken Riise møtte en lyttende forsamling da hun utfordra landsmøtet til å tenke mer strategisk og resultatorientert.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Bente Marie Bakke | 23.09.2019

    Veldig viktig budskap fra Anja Bakken Riise. Å være støttespiller for skolestreikende barn og unge og ungdomsorganisasjonene, mener jeg er den aller viktigste oppgaven for BKA. Når barnebarna og besteforeldrene slår seg sammen med sine krav, må foreldregenerasjonen lytte. Det er de som har ledende posisjoner som beslutningstakere i politikk, offentlig sektor, næringslivet, arbeidslivets organisasjoner og annen organisasjonsvirksomhet.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*