Erklær klimakrise? Hvorfor det?

e breen barnebarn
På plass foran Stortinget under klimademonstrasjonen 22. mars: Elisabeth med barnebarnet Torbjørn, 8 år.

Økokrise truer verden. Betyr det da noe fra eller til hva Ski kommune i lille Norge gjør? – Jeg er 65 år, har fire barnebarn og nok informasjon til å være mer enn bekymret for deres framtid, skriver Elisabeth Breen fra Besteforeldrenes klimaaksjon i et innlegg i Østlandets Blad. Faktisk er jeg til tider både skikkelig lei meg og – redd. Likevel er jeg forsiktig optimist når jeg nå skriver dette.

Åpent brev til ordfører i Ski

Jeg vil på det sterkeste oppfordre Ski kommune til å erklære Klimakrise. Det vil bety mye mer enn bare å «si seg enig i at jordas miljø er truet». Å erklære Klimakrise, slik mange land og byer har gjort, betyr et forpliktende startskudd for kursendring. Å offentlig erklære Klimakrise betyr, i neste nå, å sette radikale, konkrete og målbare mål for å bevare biomangfoldet og senke farten på den livsødeleggende temperaturøkningen som herjer.

Jeg har, som mange andre, tatt noen personlige grep. Som å melde meg inn i Besteforeldrenes KlimaAksjon (der selv Kåre Willoch er med!). Som å la være å fly. Som å redusere på forbruk (især plastartikler og klær) og kjøtt. Som å legge solcellepaneler og solfangere på hustaket. Som å rope Klimabrølet (å, så godt det gjorde) sammen med et barnebarn foran Stortinget i mars i år.

Men dette er ikke nok! Våre politikere, som deg, må våge å ta upopulære avgjørelser på vegne av oss alle, for å oppnå et felles gode. Slik Høybråten så mesterlig gjorde det med Røykeloven. Upopulært i starten, men etter kort tid så «alle» at denne loven vernet miljø, helse og liv for både barn og voksne. Den upopulære Røykeloven ble faktisk kjapt populær!

Å erklære Klimakrise betyr å legge til rette for det som Klima og -miljøminister Ola Elvestuen sier: Bare fly når du (absolutt) må. Forbruke mye mindre. Spise grønnere og mer kortreist. Satse på fornybar energi.

Blir dette et offer? Et slit? Sure påbud og forbud? Jeg tror at innbyggerne i Ski kommune faktisk kan få et bedre liv om livsstilen endres. Om vi følger Olas fire ovenstående råd, både på det personlige og politiske plan, får vi sannsynligvis et enklere, roligere og mindre stressende liv. En følge av dette er at vi opptrer mer anstendig overfor våre fattige brødre og søstre i andre verdensdeler og kanskje også overlater jorda i brukbar form til kommende generasjoner.

Kjære ordfører! Vær modig. Vær tydelig. Våg å være upopulær om du må! Søk gode rådgivere. Gi lykkeprofetene sparken! Start reisen mot en grønnere framtid i dag! En økokrise er på vei og hver lille kommune teller.

Med vennlig hilsen Elisabet B Breen, bekymret bestemor

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Finn Bjørnar Lund | 16.07.2019

    Et slikt brev burde de fleste ordførere få som en påminnelse om alvoret i klimasaka nå foran valget!

  2. elisabeth tveter briseid | 19.07.2019

    Tydelig, offensivt innlegg. Enig med Finn Bjørnar i at et slikt åpent brev til landets ordførere er på sin plass.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*