Mest lest: om klimakrisa

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  torsdag 18. jul 2019
 • AV:
  Redaksjonen
svein fivh
Svein Tveitdal er veteran i Besteforeldrenes klimaaksjon og en innflytelsesrik stemme i klimadebatten. Foto: Arne Storrønningen / FIVH

Svein Tveitdal er en som blir lyttet til. Ikke minst har den tidligere FN-direktørens samarbeid med forfatteren Sigbjørn Mostue vunnet gehør. I to år har de reist land og strand rundt, besøkt skoler, møtt ungdom og snakket om framtidstruslene som tårner seg opp – hvis ikke kursen snart legges om. I en kronikk i Dagsavisen 14. mars beskrev de dagens unge som «en sviktet generasjon».

Må snakke sant
De som nå er unge vil bli hardt rammet av global oppvarming. Likevel har de fleste påfallende dårlige kunnskaper om det som skjer, sier Svein Tveitdal. Han kan forstå lærere som kvier seg for å fortelle hvor alvorlig situasjonen faktisk er. Noen mener som kjent også at man i stedet for å «skremme» må framheve alle fordeler og positive muligheter. – Men dette er å undervurdere unge mennesker. Vi må si det som det er. De unge har krav på å få vite sannheten. Samtidig er vi som foredragsholdere selvfølgelig bevisst på at farene og realitetene må formidles på en måte som kan utløse politisk mobilisering. Vi må vise til alternativet – som også finnes.

Fra kronikken:

«Utenfor vinduet drypper det fra takrennene. Snøen trekker seg raskt tilbake. Gradestokken kryper opp mot 10-tallet. Det er i skrivende stund fremdeles februar. Skjæra er den eneste som har forsynt seg av fugleneket denne vinteren. Før var det alltid flokker med gulspurv i neket, men de ble stadig færre, og i år har de glimret med sitt fravær. Den fugleinteresserte husker med gru fjorårets vår. Den var så stille. Som et illevarslende tegn på at noe er galt. Fryktelig galt. Med klimaet. Og naturen.»

«Dette er ikke scener hentet fra en dystopi, men noe vi alle kan se med våre egne øyne hvis vi åpner dem. Den siste rapporten fra FNs klimapanel levner da heller ingen tvil: Oppvarmingen siden den industrielle revolusjonen har allerede passert én grad, og vi har bare en halv grad å gå på for å stanse fatale, irreversible endringer. Men i stedet for å snu, holder vi stø kurs mot et tre, kanskje fire graders høyere globalt temperaturgjennomsnitt i dette århundret, noe som er oppskrift på klimakatastrofe. Som om ikke dette er nok, kommer tunge vitenskapelig rapporter som forteller at insektene mange steder er i ferd med å tape kampen med menneskene om livets rett. Og med insektene følger fuglene. Det blir stadig færre av de store pattedyrene. Stadig flere av oss. Biotoper forsvinner. Naturen lider nederlag på nesten alle fronter.»

«Det er denne reelle engstelse som nå gir håp, ikke mantraet om at kampen mot klimaendringene og masseutryddelse bare kan vinnes gjennom å selge det glade budskap om fornybarsamfunnets fortreffelighet. Det er fortsatt mulig å unngå de verste klimaendringene, og naturen vil komme tilbake hvis vi gir den sjansen. Men løsningen blir mer krevende og dyrere for hver dag som går, og vi har latt det gå så langt at det vil koste en masse. Vi må innse at vi må ofre noe nå for å unngå at våre barn og barnebarn må ofre enda mye, mye mer i framtida.»

Svein på besøk ved Follo folkehøgskole. Det store flertallet av elevene svarte at de er bekymret for klimaendringene.

Sigbjørn Mostue leser fra en av sine dystopiske bøker for ungdom.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Steinar Høiback | 18.07.2019

  Dette er veldig hyggelig lesing. Imponerende innsats av begge og at de satser så sterkt på den yngre generasjon og sørger for at de blir satt i stand til å forstå hva som må gjøres for kommende slekter.
  En stor og takknemlig takk til Svein og Sigbjørn for deres innsats.
  Dette er 2 gode kandidater til å bli æresmedlemmer i BKA – Landsstyret, meninger?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*