På en farlig kurs

kronnikk DA 11.6
Dagsavisen 11. juni. Forfatterne er veteraner i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Norske utslipp øker og det planlegges fortsatt oljeutvinning i minst 50 år. Skulle alle land gjøre som Norge, ville katastrofale klimaendringer være uunngåelige, hevder Hans Martin Seip og Gunnar Kvåle i en kronikk i Dagsavisen i dag. 1,5-gradersrapporten fra FNs klimapanel viser at det haster veldig med store utslippskutt, og at kjente fossile reserver, også av olje og gass, må bli liggende ubrukt.

Norsk oljepolitikk øker faren for katastrofale klimaendringer
Hans Martin Seip, professor emeritus, Universitetet i Oslo
Gunnar Kvåle, professor emeritus, Universitetet i Bergen

Mange jublet for Aps vedtak om Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er bra at planene om konsekvensutredning av LoVeSe legges bort. Aps oljepolitikk skiller seg likevel ikke vesentlig fra regjeringens. Landsmøtet gikk ikke inn for varig vern, og Ap slår fast at olje- og gassnæringen skal utvikles og ikke avvikles. Verken Ap eller regjeringen setter noen sluttdato for oljevirksomheten, og skatteregimet skal ligge fast.

Dette provoserer mange, ikke minst skoleungdommen som 24. mai gjennomførte sin andre landsomfattende klimastreik. Ungdommen har stor støtte, både fra ledende klimaforskere og andre respekterte mennesker fra ulike sektorer i samfunnet. Sammen med flere andre organisasjoner lanserte Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon nylig et opprop der det kreves stans i all oljeleting og større investeringer i fornybar energi og bærekraftige løsninger. Ungdommen har også solid støtte internasjonalt. I et brev undertegnet av 22 kjente klimaforskere publisert i tidsskriftet Science 12. april heter det blant annet: … vi oppfordrer våre kolleger innen alle disipliner og fra hele verden å støtte disse unge klimaaktivistene. … Deres bekymringer er berettiget og støttes av den best tilgjengelige vitenskap. De eksisterende tiltak for å beskytte klimaet og biosfæren er helt utilstrekkelige.

Se hele kronikken her: Utilstrekkelige tiltak

Fra organisasjonene: Opprop om oljestans

Tvillingsjeler. Illustrasjon v/ Ola Dimmen.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Finn Bjørnar Lund | 11.06.2019

    Helt presis og viktig påpekning av den fullstendig meningsløse oljepolitikken Norge fører og neglisjerer framtida for etterslekta. Takk til forfatterne og Dagsavisen.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*