På sporet til framtida

tog vil 3
Fra løpeseddel. Å satse på tog er viktig på kort og lang sikt. Ved å legge til rette for at nye generasjoner kan reise miljøvennlig, styrkes Norges langsiktige klimainnsats, mener Besteforeldreaksjonen.

Jernbane-entusiaster i en rekke europeiske land er i gang med en aksjonsuke for flere og bedre nattog-forbindelser. – Det er flott, ikke minst med tanke på mulighetene for å bruke tog som alternativ til klimaskadelige flyreiser, sier Finn Bjørnar Lund. Han er nestleder i Besteforeldreaksjonen og arbeider for å mobilisere flere organisasjoner for jernbane. – Politikerne våre sier at de ønsker å satse på utslippsfri transport. De må nå vise at de vil det også i praktisk politikk.

Aksjonsuke april 2018
«Flere og flere innser nå hvor lite bærekraftig det er å fly så mye som vi gjør i dag», heter det i dansk-svensk opprop som også er publisert i det norske magasinet Harvest. «Vi danske, svenske og norske er blant dem som øker antall flyturer mest i Europa – vi flyr nå gjerne 5-6 ganger t/r i året. Utslippene og klimaeffekten fra disse flyreisene sender oss lenger vekk fra målet. Heldigvis er det gode muligheter for å erstatte flyvningen, i hvert fall i Europa: Vi bør kunne ta nattog, altså komfortable reiser til mange destinasjoner. Nattog er, på grunn av togenes klimavennlighet, på vei mot en renessanse.» Les hele oppropet HER. Se også Back on Track Action Week

Framtidsrettet transport
I Besteforeldreaksjonen har vi prøvd å få på beina en mer omfattende norsk jernbanekampanje, sier Finn Bjørnar Lund. Problemet er ikke at andre miljøorganisasjoner er uenige med oss. Men at det er så tungt å få politikerne til å tenke nytt. Klima- og miljøhensyn overkjøres i satsingen på nye motorveier. Det som gir oss energi til å fortsette, er at vi merker en så god respons når vi er ute blant vanlige folk på gata og aksjonerer for jernbane.

I går sto 20 besteforeldre på Eidsvolls plass foran Stortinget og delte ut løpeseddel Tog vil vi ha mer av 1000 stykker forsvant på rekordtid, forteller Finn Bjørnar Lund.

For en måned siden sendte Besteforeldreaksjonen et bekymringsbrev til Stortingets transportkomite, etter det alarmerende utspillet fra Bane NOR om å utsette en rekke av de jernbaneprosjektene som tross alt er vedtatt. – Etter dette har vi fått en del nye kontakter, blant annet med politiske ungdomsorganisasjoner. Det er et spor vi vil forsøke å arbeide videre langs.

Fra Besteforeldrenes brev til transportkomiteen: «Tida er i virkeligheten overmoden for moderne høghastighetsbaner mellom Oslo og de større byene i Norge og videre til Sverige og Danmark/Europa. Nord-Norge må heller ikke glemmes. Etter vårt syn er dette den beste samferdselsvisjon vi har i Norge, hvis vi også skal gi et realistisk svar på klima- og miljøutfordringene. Det vil erstatte mye av den trafikken vi har i dag med fly, trailer og personbil på regionale og lange distanser, og ha store positive virkninger for trafikksikkerhet, næringsutvikling og bosetting.»

«Som besteforeldre som prioriterer barns rett til et sunt og helsebringende miljø, krever vi at minst én trasé for høghastighetstog må utredes ferdig og føres fram til investeringsbeslutning i inneværende stortingsperiode. Tiltak innen jernbanesektoren må framskyndes i stedet for nye rullebaner og motorveianlegg.»

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Gunnar A Kajander | 07.04.2018

    BKA er en av FJs samarbeidspartnere og har vår fulle støtte. Organisasjonen består av kloke, erfarne og rasjonelle seniorer med samfunnsinnsikt og klare synspunkter på hvordan vi skal bidra med gode forutsetninger for kommende generasjoner. Jo mer vi bredder og legger trykk på samarbeidet mellom de organisasjoner og aksjonsgrupper som aktivt driver arbeidet for å utvikle jernbanen i Norge og Norden, bygger vi enda sterkere påvirkningsplattformer opp mot politikerne. Ett transportsystem for fremtiden krever innovasjon, investeringer og en stat som er trimmet for å realisere og drive den til samfunnets beste, alle kortsiktige og langsiktige faktorer innregnet.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*