Lett-fornekterne

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    lørdag 7. apr 2018
  • AV:
    Redaksjonen
Gunnar Oslo BKA
Gunnar Kvåle er professor emeritus i internasjonal helse ved Universitetet i Bergen. Klimadebattant og med i styret i Besteforeldrenes klimaaksjon.

De «tunge» klimafornekterne som ikke vil anerkjenne at vi har et menneskeskapt globalt klimaproblem, er i Norge en forholdsvis marginal gruppe. Deres reelle politiske innflytelse er beskjeden. Hovedproblemet er de «lette» klimafornekterne, hevder klimabestefar Gunnar Kvåle i sin kronikk i dagens Aftenposten: Alle de politikere og andre beslutningstakere som i teorien anerkjenner klimautfordringen, men i praksis langt på vei ignorerer den.

Fra kronikken:

Kunnskapen om hvor alvorlige følger klimaendringene kan få, er etter hver allment akseptert, ikke bare av forskere, men også av en majoritet blant politikerne.

Til og med en fremstående representant for «oljelobbyen» som Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, leder for Norsk olje og gass, gjentar stadig at «vi må nå målene fra Paris». Men både han og mange andre feilinformerer om hva som skal til for å eventuelt å kunne nå målene.

Sjefkommentator i Financial Times, Martin Wolf, har gruppert klimanektere i to grupper. De som gjør seg skyldig i «denial major» og andre som representerer holdningen «denial minor». I første gruppen plasserer han Donald Trump som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer og derfor ikke gjør noe for å begrense klimagassutslippene.

I den andre gruppen plasserer han Hillary Clinton. Hun gir uttrykk for at hun tror på faktagrunnlaget for klimaendringene, men er ikke villig til å sette i verk tiltak som må til for å bremse en alvorlig klimautvikling. Trump og hans folk gjør stor skade, men Hillary Clinton representerer en adskillig større gruppe og utgjør derfor et mer alvorlig problem.

I Norge omfatter «denial minor» gruppen både den tidligere rødgrønne regjeringen og regjeringen Solberg. Etter at Jens Stoltenberg gikk av som statsminister har han innrømmet dette. I boken Min historie omtaler han manglende måloppnåelse i egen regjeringstid som følger: «Når datoen nærmer seg og vi ser at det blir vanskelig, slutter vi å snakke om dette målet og setter i stedet nye mål enda lenger frem. Slik har vi bedratt oss selv flere ganger».

Les kronikken: «Usannheter må avsløres. Norske politikere fører velgerne bak lyset — og bidrar til at klimamålene ikke nås.»

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Tone Bergli Joner | 15.04.2018

    Det er skikkelig skremmende at Trump ikke tror klimaendringene er menneskeskapt, slv om FNs klimapanel har slått fast dette. Frp i Norge stror omtrent det som samme som Trump når det gjelder klima. De er ekstremt kunnskapsløse.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*