Grønnere by i vest

helene tv vest 3
Helene Frihammer blir intervjuet som daglig leder i Klimapartnere Hordaland.

Verdens byer står for 70 prosent av klimagassutslippene. Derfor har byene også en avgjørende rolle i løsningen på klimaproblemene. I Bergen dreier det seg dessuten om å løse de store lokale luftforurensingsproblemene og bli kvitt det helsefarlige «giftlokket» som plager byens innbyggere hver eneste vinter. I det første av en serie programmer om klima og miljø ser TV Vest på hva det vil måtte innebære for Vestlandets hovedstad å nå målet om å bli fossilfri.

Store muligheter
I Bergen er både politikere og mange innbyggere innstilt på en felles dugnad for å gjøre bysamfunnet uavhengig av fossilt drivstoff, uten karbonutslipp fra trafikk og annen virksomhet innenfor byens grenser. Mer enn middels opptatt av saken er ekteparet Helene og Vegard Frihammer – hun som daglig leder av stiftelsen Klimapartnere i Hordaland, han som grunnlegger og leder av prosjektet Greenstat. I det første programmet snakker Helene – som alltid med smittende optimisme – om de positive erfaringene som er gjort så langt, og hvilke muligheter som ligger i forandring nedenfra: i den enkelte bedrift, i offentlige institusjoner og privat hjemme hos hver og en av oss.

Fossilfri transport
Biltrafikken er problem nummer én i Bergen som i andre storbyer. Helene forklarer hvordan vi kan komme ut av det, i et samspill mellom teknologi og infrastrukturelle tiltak, utbygging av bybane m.m. I dag har hver husstand i byen 1,6 biler i snitt. Målet er maks 1 bil per familie – og at denne ene skal bli fossilfri. Mannen Vegard viser i programmet fram en hydrogenbil som han mener er en del av løsningen, i tillegg til vanlige elbiler. Hydrogen er en 100 prosent forurensingsfri energibærer – utslippet består av rent vann. På Vestlandet kan hydrogen produseres ved hjelp av våre store mengder med fornybar vannkraft.

Det første programmet i miljø og klima-serien fra TV Vest finner du her:
http://www.tvvest.no/den-gronne-byen-slik-skal-vi-bli-kvitt-giftlokket

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*