– Skaperverket lider på grunn av oss

gronasProfessor emeritus i meteorologi, Sigbjørn Grønås har i et kvart århundre arbeidet med formidling av den vitenskapelige bakgrunnen for global oppvarming. Denne uka var han med da Besteforeldreaksjonens klimadugnad besøkte Kongshaug kristne musikkgymnas i heimbygda Os. Her leste han sin egen bønn for elevene: «Gud, vekk oss opp ….» – Vi trenger mer forskning og forskningsbasert folkeopplysning, sier han. Men det er ikke nok. Det personlige må med. For meg dreier dette seg også om min kristne tro. Vi er ikke satt inn i verden for å utnytte og grafse til oss, men for å dyrke og forvalte, i takknemlighet.

GUD, VEKK OSS OPP TIL VERN OM DIN ELSKEDE JORD.
Av jorda gir du oss daglig brød, skjønnhet for øyet, steder å høre til.
Vi takker og lovpriser deg, Gud.

Men ditt skaperverk er ikke bare en gave til oss. Du har bedt oss om å følge din vilje og oppfylle vårt ansvar for å beskytte ditt verk mot ødeleggende krefter. Ofte glemmer vi vårt ansvar i vår streben etter et mer behagelig liv.

Som følge av dette lider planeten vår, og alle dens fantastiske skapninger.  Havet stiger, syklonene blir sterkere, jorda tørker mange steder, mens den oversvømmes andre steder, luften blir forurenset, været blir mer ekstremt – vi føler det allerede på kroppen, og vi vet det vil bli mye verre.

Tilgi oss, Gud.
La oss stå sammen i kampen mot klimaendringene. La verden få høre om dem som lider. La oss ikke bare snakke om forandring, men faktisk gjøre noe, i våre liv, nå.
Bruk oss, Gud. Amen.

Kristentro og samfunnsansvar
Troen omfatter alle sider ved livet, sier Sigbjørn Grønås. – Den gir mening i hverdagen og håp og framtid for vår jord. Vi er forpliktet til å gjøre Guds vilje, å verne jorda og kjempe mot pengenes og egennyttens makt.

Han er glad for det store engasjementet kirka har vist i klimasaken, for politikerne trenger både korrektiv og påtrykk, sier han. – Det kan høres ut som om de tar klimaproblemet på alvor, når de snakker om det. Men de har ikke fått det inn i hjertet, og er ikke tilstrekkelig bekymret. Skulle andre land fulgt vårt eksempel, ville det bety minst fire grader global oppvarming og ufattelige lidelser. Som forsker er det min plikt å fortelle hva jeg vet om dette, uten omsvøp. Som besteforeldre må vi protestere høglydt på vegne av våre uskyldige barnebarn og deres barn og barnebarn, det er helt nødvendig!

Sigbjørn med appell ved klimamarsj i Bergen sept. 2014

Sigbjørn Grønås med appell ved klimamarsj i Bergen september 2014

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*