Klimakuttene må tas hjemme

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 1. nov 2016
 • AV:
  Redaksjonen

connie1. Bruk pengene på omstilling hjemme framfor kvotekjøp ute. 2. Test alle investeringer i petroleumssektoren opp mot høyere karbonpris og lavere etterspørsel. 3. Vri forskningsmidlene fra fossil til grønt. Det var anbefalingene da rapporten «Grønn konkurransekraft» ble overlevert regjeringen før helga. Danske Connie Hedegaard, tidligere klimakommissær i EU, advarte mot enkle løsninger ved å kjøpe oss en slags beskyttelse mot omstillinger. Vi utvikler ikke ny teknologi og nye muligheter for fremtidig verdiskaping ved å bruke pengene på å kjøpe klimakvoter i andre land, slik Norge har gjort Da skyver vi bare omstillingen foran oss.

Mot et lavutslippssamfunn
Rapporten ble lagt frem og overlevert statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Vidar Helgesen 28. oktober. Oppdraget fra regjeringen: Å foreslå en overordnet strategi for å fremme grønn konkurransekraft fram mot 2030 og lavutslippssamfunnet i 2050. Utvalget  anbefaler 10 prinsipper for utforming av politikk, bl.a.

 • gronn-konkurranseForurenser skal betale.
 • Det vi vil ha mindre av, skal skattes mer. Det vi vil ha mer av, skal skattes mindre.
 • Det skal legges til rette for at forbrukere kan foreta informerte beslutninger.
 • Offentlige anskaffelser skal være grønne.
 • Planlegging og investeringer skal ta utgangspunkt i målet om å bli et lavutslippssamfunn i 2050.
 • Nye lovforslag skal inkludere en vurdering av CO2-effekter der det er relevant.
 • Det skal rapporteres på det vi vil oppnå og det vi vil unngå.

Utvalget advarer mot økende klimarisiko i oljesektoren og anbefaler at prosjektene heretter må testes mot høyere karbonpris og lav etterspørsel. Utvalget anbefaler også at midler til forskning må vris fra fossilt til grønt.Les mer i magasinet Energi og Klima 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Trine Eklund | 01.11.2016

  Det hjelper lite å fokusere på oljen når BKA og andre miljø organisasjoner ikke tør å ta tak i den største forurenser av alle «Militær Sektor». Ingen sektor forurenser mer enn «Militæret». Daglig trening med ca 2000 soldater i skog og mark i Norge, og forbruk av tonnevis av bensin/olje til transport og ditto CO2 utslipp. På verdensbasis med mine-legging og kjemiske våpen, uran og atomavfall etc. Det er nok å se på bombete oljebrønner på TV. Forurensingen fra «Militær sektor» er enorm, men ingen tør ta tak i den hellige ku, ikke engang BKA. «Forurenser skal betale» sier BKA. Ja – det gjelder også «Militær sektor». Og – Militæret skal inn i ethvert miljøregnskap inkl. Parisavtalen

 2. Kristian Frederik Brandt | 01.11.2016

  Kan vi ha militæret uten forurensning, eller skal militæret nedlegges?

 3. Otto M. Martens | 02.11.2016

  Rapporten anbefaler: «Planlegging og investeringer skal ta utgangspunkt i ……». Synd at rapporten utelater å vurdere det aller kraftigste virkemiddel som Norge framfor noe annet land, kan anvende, nemlig alternativ plassering av Statens investeringer. Enorme summer plasseres nå i eiendom og verdipapirer i utlandet, samt til fortsatt letevirksomhet etter olje og gass, Vi kan tjene nasjonaløkonomisk risikomessig, klimamessig og trafikksikkerhetsmessig på å bruke store summer til investeringer innenlands. Hvis vi våger og vil tenke litt langsiktig. Vi kan for eksempel investere i høyhastighetsbane på dobbeltspor for passagerer og gods på de viktigste langdistanse transportkorridorene. Framfor som nå planlagt, til firefelts motorveier og utvidelse av lufthavner.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*