Epost-aksjon mot ødeleggelse av myr som karbonlager

PALKAT JØDAHSMÅSAN

Vi tenker ikke alltid på det. Men store mengder CO2 ligger lagret i norske myrer. Når de dreneres eller graves ut, øker klimagassutslippene. Samtidig ødelegger vi mer av naturens evne til å absorbere utslipp fra trafikk og industri. Et aktuelt eksempel er den 1000 dekar store Jødahlsmåsan øst for Gardermoen, som skal bli til torvstrø. Det vil Besteforeldrenes klimaaksjon ikke passivt se på, og tar nå initiativ til en epost-kampanje rettet mot staten ved statsministeren. Grunnlovens miljøparagraf er ikke vurdert i denne saken, sier kampanjeleder Gustav Paulsen. Det er uakseptabelt, prosjektet må stanses, av hensyn til kommende slekter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAksjonsformen som Besteforeldreaksjonen nå tar i bruk, er inspirert av Amnesty International og deres måte å gå direkte på de politiske ansvarlige, og dynge dem ned med brevkort, eposter og sms. – Det har vært effektivt i menneskerettsaker, sier Gustav. Hvorfor skulle det ikke være en bra aksjonsmåte også når det gjelder uopprettelige skader på miljøet og våre barnebarns rett til et sunt og godt liv i trygghet?

Jødahsmåsan ligger på grensa mellom kommunene Ullensaker og Nes. Det er  Felleskjøpet som har fått tillatelse til å grave den opp og ta ut torva til torvstrø. Det brukes bl.a. i jordblandinger som selges på hagesentrene. Når myrmassen kommer i kontakt med luft, frigis CO2 til atmosfæren. Fra Jødahlsmåsan er det beregnet til ca. 290.000 tonn, eller like mye som 150.000 fossil-biler slipper ut i løpet av 1 år.

GÅ TIL NETTSIDEN FOR EPOST-AKSJONEN og få opp den ferdigskrevne epost-meldinga til statsministeren, med kopi til landbruksministeren, klimaministeren og Felleskjøpet.

Ta også gjerne kontakt med kampanjeleder Gustav Paulsen, epost gustav.paulsen@lyse.net

Torvmyra skal tilbake der den hører heime, mente ungene som var med på protestaksjonen mot utgraving av Jødahlsmåsan. Foto Ivan Chetwynd

Torvmyra skal tilbake der den hører heime, mente ungene som var med på åpningen av protestaksjonen mot utgraving av Jødahlsmåsan 3. mars. Foto Ivan Chetwynd

Den norske regjeringen bevilger årlig store summer for å ta vare på og hindre utslipp av CO2 fra myrområder i andre land, som Malaysia og Indonesia. – Det er et paradoks at vi er så opptatt av naturens karbonlagre andre steder i verden, men ikke gjør mer for å ta vare på våre egne myrområder. Vi driver på som vi alltid har gjort, som om klimaproblemet ikke var oppdaget, sier Gustav.

Besteforeldreaksjonen mener det strider mot Grunnlovens miljøparagraf. Den gir oss som borgere rett til kunnskap om konsekvensene av planlagte naturinngrep. Og myndighetene plikt til å bevare naturresursene til beste for fremtidige generasjoner. Mer fakta om Jødahlsmåsan her: https://www.besteforeldreaksjonen.no/?page_id=19296 

Spre klimavett,
del denne saken!

6 kommentarer

 1. Kerstin Hamberger | 10.03.2015

  Snälla Norge låt Jödahlsmåsan vara.

 2. Jostein Kjerland | 10.03.2015

  !!!

 3. Carbomontanus | 10.03.2015

  Til alle!
  Det gjelder hva vi kan bruke myra til om den ikke brennes. Man kan plukke krekling og myrull. Vi har ei myr og der finner vi mye tyttebær og tranebær. Det er viktig å ha myrene i reserve og til referanse, plutselig trenger man dem. Og så kan vi skryte av ei myr. Hilsen S.K.

 4. Sissel Tveta | 11.03.2015

  Lat myra vera som ho er. Lat myra vera i fred.

 5. Snefrid Reutz-Håkenstad | 11.03.2015

  Alvorlig talt: Hvor er det blitt av vettet?!

 6. Sissel Tveta | 12.05.2015

  Eg er takksam for dentte prosjektet. Er nabo til ein gard der myra no er blitt beiteland.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*