Folkelig mobilisering viktigst

Halfdan WiikVi er en forening som setter rettferdighet og solidaritet mellom generasjonene i høysetet, sier leder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Halfdan Wiik i et intervju med UNRIC, De Forente Nasjoners regionale informasjonskontor for Vest-Europa. Vi vil minne oss sjøl og hele samfunnet om at ingen har forsynt seg mer av de materielle godene enn den generasjonen som nå er over 60 år. Levestandarden er blitt radikalt annerledes enn den var da vi var unge. Problemet er at det har en høy pris, og at vi står i fare for å overlate en stor ubetalt regning til våre barn og barnebarn. Det kan vi ikke gjøre; vi er da skikkelige folk!

Hva står dere for politisk?
– Vi er en tverrpolitisk forening med medlemmer fra alle partier. Det som forener oss er at vi er utålmodige og ikke passivt vil se på klimapusleriene til norske myndigheter. Ambisjonene er alt for lave på nesten alle områder. Vi vil se reelle norske utslippskutt som monner. Vi vil ha Oljefondet ut av kull og tjæresand. Vi vil ha et forpliktende vern av Lofoten og Vesterålen, og slutt på subsidier av norsk letevirksomhet i arktiske områder. Vi vil også at politikerne skal gjøre det enklere og billigere for alle å gjøre grønne valg i hverdagen.

UNRIC

Trenger klimapolitikken aktive besteforeldre?
– Samfunnet trenger aktive besteforeldre, alltid. Til alle tider har de eldre i samfunnet vært de som har vært mest opptatt av å ta vare på de gode verdiene. Som besteforeldre ser vi det også som vår oppgave å ta vare på og understreke handlingsoptimismen. Vi elsker våre barnebarn og kan ikke tillate oss å tro noe annet enn at vi kan og skal løse problemene!

Må du være bestefar eller bestemor for å være med i Besteforeldreaksjonen? Kan en pensjonist uten barn bli med?
– Selvfølgelig kan man det. Dette dreier seg ikke om biologi, men om vårt felles ansvar for barn og unge og at de får de livsvilkår de fortjener og har rett på. Det er den gamle bondemoral overført til storsamfunnet; å overlate garden i bedre stand enn da du overtok den.

Hvor mange medlemmer har dere, opplever dere oppgang eller nedgang? Finnes det lignende nettverk i Norden?
– Vi har rundt 1000 betalende medlemmer, og det drypper stadig inn noen flere. Men det er alt for lite, det er jo mer enn 400 000 besteforeldre i Norge! I 2015 skal vi i gang med mer aktiv medlemsverving. Håpet er at flere vil oppleve det som en æressak å være med på laget. Det finnes oss bekjent ikke liknende nettverk ellers i Norden. Det nærmeste vi kommer er aktivistgruppa Grand Panthers i Stockholm. De som står oss nærmest internasjonalt er antakeligvis For Our Grandchildren i Canada. Dessuten har vi fått en avlegger i Storbritannia som vi har forventninger til.

Dere var med i Folkets Klimamarsj i New York, hva opplevde dere? Hva synes dere om utfallet av klimatoppmøtet?
– Vi hadde ikke ventet oss mye av Climate Summit i New York. Desto viktigere var den folkelige mobiliseringa. Gruppa fra Besteforeldrenes Klimaaksjon var full av begeistring for det de opplevde. Som en av dem sier: «Det var en utrolig opplevelse som vil sitte i kroppen lenge. De to stille minuttene og så alarmropene som begynte flere kilometer borte og rullet nedover i folketoget og mellom skyskraperne gir frysninger på ryggen og tårer i øynene ennå. Uforglemmelig!» Møtene med kanadiske og amerikanske besteforeldre har styrket troen på at vår stemme trengs, sier en annen. «Det sterkeste for meg var mangfoldet, varmen, engstelsen, absurditeten ved tingenes tilstand. Men det brygger og gjærer alle steder. Vi må holde forbindelsene åpne framover.»

FN er i full gang med å utarbeide de nye målene for bærekraftig utvikling som skal erstatte tusenårsmålene etter 2015.  Bør klima inkluderes som eget mål?
– Ja, noe annet ville være et svik. Politikerne er betrodd ansvaret for å beskytte rettighetene til de unge og ufødte, de forsvarsløse og naturen. Det ansvaret må de leve opp til. Ellers kommer vi besteforeldre og tar dem!

Klimatoppmøtet i Paris 2015. Stiller dere? Blir det en klimaavtale?
– I New York var det tolv norske besteforeldre. I Paris blir vi mange flere, det kan jeg love deg! Om det skal bli en skikkelig klimaavtale tror jeg i stor grad avhenger av om vi greier å øke presset nedenfra. Vi trenger en ny, ekte folkebevegelse. Slike bevegelser har endret samfunnets og politikkens kurs før, og kan gjøre det igjen.

Klar til avmarsj! Besteforeldre-delegasjonen samlet før den store klimamarsjen gjennom New Yorks gater 21. september.

Klar til avmarsj! Besteforeldre-delegasjonen samlet før den store klimamarsjen gjennom New Yorks gater 21. september.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Alfhild Berg Johnsen | 03.11.2014

    Flott intervju som klart utrykker hva saken dreier seg om.

  2. Ola Dimmen | 03.11.2014

    Flott intervju med klare og tydelege meldingar, men kanskje ikkje tydelege nok? «Problemet er at det har en høy pris, og at vi står i fare for å overlate en stor ubetalt regning til våre barn og barnebarn.» Ei rekning kan betalast, men det som er i ferd med å skje, kan bli uoppretteleg. Optimismen ligg i vona vi har til det folkelege engasjementet og sameining av alle gode krefter, det var td. mange positive reaksjonar på metereologisk institutt si vermelding for 2050, og burde vi også markere sterkare kva som er dei forferdelege følgjene av dagens politikk?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*