Arktiske grønnsaker – supermat for folk og klima

gulrotRedusert kjøttforbruk er et av de viktigste klimatiltakene vi som forbrukere selv kan gjøre. Det er enkelt, det er gratis, vi kan starte i dag, og bonusen er bedre helse! Våre egne nordnorske grønnsaker er proppfulle av vitaminer, mineraler og fiber, sier Kirsten Limstrand fra Besteforeldrenes klimaaksjon i Bodø, etter «dialogkaféen» på kafé «En kopp» sist lørdag. Her har de lokale miljø- og klimaorganisasjonene gått sammen om månedlige fellesmøter med foredrag og diskusjoner. Teamet denne gangen var mat- og matproduksjon, og innledere var ernæringsfysiolog Louise Kjelstrup og leder for Bodø andelslandbruk, Merete Paulsen.

Initiativ og ansvar for «dialogkaféen» går litt på omgang, forteller Kirsten Limstrand. Denne gangen var det vi i Besteforeldreaksjonen som sto for arrangementet, sammen Framtiden i våre hender. Håpet er at flere av deltakerorganisasjonene i Klimavalgalliansen vil slutte opp om tiltaket, slik at det kan bli et politisk verksted for grønn tenkning i Bodø. Det trengs!

Vi synes det er flott å kunne ha en litt annerledes og original vinkling på klimautfordringene og hva som kan gjøres med dem – også lokalt. Begge de to innlederne ga oss et lite innblikk i det som blir kalt andelslandbruk, og som er et veldig spennende alternativ til tradisjonell landbruksproduksjon. Forbrukeren får mulighet til å delta aktivt i produksjonen av egen mat, og til å forstå mer av sammenhengen mellom produksjonsformer og miljø.

Hvor mange er det egentlig som vet at produksjon av animalsk mat står for hele 15 prosent av de globale klimagassutslippene? Det er mer enn all transport til sammen – inkludert alle flyreiser! Hvis vi klarer å redusere kjøttforbruket, frigjør vi samtidig jordbruksareal som trengs for å fø en økende verdensbefolkning. Det hindrer avskoging, reduserer forurensingene og beskytter leveområdene for ville dyr og planter.

Spørsmålene ble mange og diskusjonene ville ingen ende ta. Bare klokka satte en stopper for oss, men interessen tyder på at dette temaet må vi få i reprise, sier Kirsten. Hun opplyser at neste dialogkafé blir lørdag den 22 november. Da blir tema «Rettferdig Handel», med innledning og etterfølgende diskusjon hva dette har å bety i miljø – og klimasammenheng. I den forbindelse blir det også salg av «alternative julegaver» i glasshuset i Bodø Sentrum. Dialogkaféen utsettes av den grunn til kl 14.

«Dialogkaféen» om mat- og matproduksjon strakte seg over et par timer og rundt 25 personer tok turen innom.

«Dialogkaféen» om mat- og matproduksjon strakte seg over et par timer og rundt 25 personer tok turen innom.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*