Besteforeldre-manifest får oppmerksomhet

Pachauri
Foto: Åsmund Lang, Magasinet Skog.

Sammen med kanadiske For Our Grandchildren har Besteforeldrenes klimaaksjon utformet et «Statement to national and international political leaders from Concerned Grandparents – united for our grandchildrens’ sustainable future». Mandag denne uka ble det overrakt Rajendra Pachauri, lederen for FNs klimapanel. Vi mener at eldre mennesker har et særlig ansvar for å legge press på politikerne, sier styremedlem i Besteforeldreaksjonen, Svein Tveitdal. Det er vår generasjon som har høstet fordelene ved oljeøkonomien, og skapt klimaproblemene. Det var utilsiktet, men nå vet vi hvordan tingene henger sammen og må slutte med vinglinga.

Statement July 2014
logoer begge orgInternational Concerned Grandparents call for a new moral leadership, giving priority to the safety of all our grandchildren and their right to a sustainable planet. Putting their best interest at the top of national and international political agendas will demonstrate solidarity between generations.
The latest IPCC reports leave no doubt – the health of our planet is in grave jeopardy.
Our grandchildren must cope with the risk of uncontrollable global warming in a world ridden by famine, sickness, displacement and despair. This risk has greatly increased, yet international climate negotiations are stalled.
The search for new sources of fossil fuel grows. More fertile land is being stripped, precious water contaminated, and more habitats for animals and humans disrupted.
We know that most fossil reserves must remain in the ground if global warming of more than 2 °C is to be avoided. Consequently, coal must be phased out faster. Environmentally costly fossil fuel sources such as tar sands, coal seam gas and shale gas cannot be exploited. In the fragile High Arctic, where unique habitat and precious marine life must be protected and prioritized, oil exploitation must stop.
“Turning down the heat” for the sake of our grandchildren will require changed attitudes and sincere efforts to slow down consumerism in affluent societies. We need to recognize and adjust to the limits of the Earth’s resources. We must regard saving, caution and moderation as positive values – economically beneficial to both today’s and future societies.
As elders we acknowledge our time-honoured role as caretakers of the inheritance of future generations. We owe grandchildren everywhere sustainable living conditions, clean air and water, fertile and uncontaminated land, and a contained global climate.
In short, we owe them a planet Earth as wonderful as the one we have enjoyed.
Therefore we call upon concerned grandparents of the world to join us in efforts to force political leaders – national and international – to protect the rights and safety of children and all future generations.

Sincerely
Mr. Halfdan Wiik, chair, Grandparents Climate Campaign, Norway
Mr. Peter Jones, chair, For Our Grandchildren (4RG), Canada

Overrekkelse i New York
Vi har laget dette manifestet i håp om å bidra til å vekke den sterkere ansvarsfølelsen som trengs, både hos verdens politikere og hos verdens besteforeldre, sier Halfdan Wiik. Vi skal spre det vidt og bredt i forbindelse med Climate Summit og People’s Climate March i slutten av september. Da vil flere av våre folk være i New York, sammen med våre kanadiske venner og mange andre som deler våre verdier. Vi skal marsjere i gatene, men også nytte anledningen til å kontakte likesinnede organisasjoner, og prøve å gjøre viktige FN-topper kjent med den norsk/kanadiske besteforeldrealliansen. Vi er utålmodige. Vi vet at en global klimainnsats vil koste. Men det får koste hva det koste vil. Og det betyr også renere luft, sikrere energiforsyning og bedre helse for alle.

En av dem vi håper å møte, er Christiana Figueres, som er daglig leder for UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), konvensjonen om globale utslippsreduksjoner som ble vedtatt på Rio-toppmøtet i 1992. Vi er i kontakt med dem og kan allerede glede oss over at manifestet er lagt ut på nettsida deres.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Inge Eidsvåg | 14.08.2014

    Strålende initiativ og god tekst!
    Gratulerer!

    Inge Eidsvåg

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*