Tjæresand: Stortinget må handle

morgondagens-helter

På Verdens miljødag 5. juni skal Stortinget behandle et forslag fra De Grønne om å trekke Statoil ut av tjæresand i Canada. Kravet om uttrekning har tidligere fått støtte fra bl.a. Venstre og Senterpartiet, i tillegg til flere politiske ungdomsorganisasjoner. Nå vokser motstanden også i Arbeiderpartiet, der blant andre fylkeslaget i Rogaland har sluttet opp. Med bakgrunn i vårt langvarige engasjement i saken har Besteforeldrenes klimaaksjon sendt personlige eposter til samtlige representanter. Dette bør være en samvittighetssak, skriver vi, og inviterer samtidig alle til den store markeringen utenfor Stortinget samme dag, ved Miljøagentene og Besteforeldrene.

Kjære stortingsrepresentant!
På Verdens Miljødag torsdag 5. juni skal Stortinget behandle et representantforslag om å trekke Statoil ut av tjæresand i Canada.

Dette er verdens mest skitne oljeutvinning. Vi i Besteforeldrenes klimaaksjon har lenge engasjert oss i dette, og særlig siden den verdensledende klimaforsker – og besteforeldreaktivist – James Hansen satte den på dagsorden, da han mottok Sofie-prisen i 2010. Full utvinning av tjæresandressursene vil overskride alle grenser for hva atmosfæren kan tåle, det er «game over» for klimaet, sier han.

Erna Solberg løftet klimasaken på Høyres landsmøte, og Jonas Gahr Støre har som påtroppende leder i Arbeiderpartiet lovet å gjøre det samme. Som stortingsrepresentant har du nylig vært med på å gi Grunnloven en mer forpliktende miljøparagraf enn tidligere. § 112 presiserer at etterslekten skal ha rett til et miljø som bevarer naturens produksjonsevne og mangfold.

Dette bør være en samvittighetssak, mer enn en partisak. Vi oppfordrer deg til å stemme for forslaget om å trekke Statoil ut av tjæresand – og dermed være med og gi barn og unge, og de ennå ikke fødte, en stemme og et håndslag. Vi håper du har tid til å se på:

  • Besteforeldrenes protestannonse i forbindelse med Statoils generalforsamling 14. mai i år.
  • Kronikk i Stavanger Aftenblad: Statoil på kant med Grunnloven? Av Per Bjørn Foros, styremedlem i Besteforeldreaksjonen.

Vi vil også gjøre deg oppmerksom på at samme dag som forslaget om tjæresand er til behandling, har Miljøagentene og Besteforeldreaksjonen en markering foran Stortinget, med overrekkelse av vår nyslåtte folder om Grunnlovens miljøparagraf. En av bidragsyterne er forfatter Knut Nærum. «Hvis vi bruker opp jorda, får vi ikke en ny. Kanskje det er så enkelt at bare barn forstår det», sier han.

Bidra til å gjøre hans ord til skamme – vis at DU også forstår!

Den nye folderen fra Miljøagentene og Besteforeldreaksjonen, om Grunnlovens miljøparagraf, skal overrekkes representanter for partiene utenfor Stortinget på Verdens miljødag 5. juni.

Den nye folderen fra Miljøagentene og Besteforeldreaksjonen, om Grunnlovens miljøparagraf, skal overrekkes representanter for partiene utenfor Stortinget på Verdens miljødag 5. juni.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*