Varm mottaking for raging grannies

Oldemødre til T
I Trondheim: Besteforeldrenes rangleorkester med nyskrevet sang til melodi fra Beethovens 9. symfoni: We must fight for global future, money out of politics! We must fight the business bullies, and unveil their dirty tricks! Children have a right to the planet. She must survive the future earth. We must fight the climate changes, and remove pollution dirt!

Den trønderske dokumentarfilmen om «Opprørske oldemødre» har hatt førpremiere flere steder langs kysten, der publikum har hatt anledning til å møte og bli bedre kjent med Hinda (84) og Shirley (91). De to damene har vært politisk aktive i et halvt århundre, og er medlemmer av Raging Grannies som demonstrerer mot krig, miljøødeleggelse og økonomisk vanstyre – som de mener henger nøye sammen. På kaia i Trondheim ble de møtt av Besteforeldrenes humørfylte rangleorkester. I Bergen sto et helt mannskor klar til å ta imot dem, sammen med blide aktivister fra Besteforeldreaksjonen. Nå står filmframvisninger og debatter i Oslo for tur.

Dytter oss utfor stupet
Vi har et alvorlig problem med global oppvarming og klimaendringer, men USA stikker bare hodet i sanden, sier Hinda. Folk skjønner ikke at økonomisk vekstgalskap og global oppvarming henger sammen og dytter oss utfor stupet, sa hun.

oldemødreneVenninnenes politiske engasjement har ført til både arrestasjoner og konfrontasjoner med maktelitene. I dokumentaren kan seerne bli med på reisen rundt i USA for å få svar på hvorfor den økonomiske veksten må fortsette. De møter mye motstand på veien, og får dødstrusler slengt etter seg da de ubedt går inn på en Wall Street-middag i New York. – Jeg tror ikke de mente alvor. De ble sinte og frustrerte fordi de var usikre på det vi spurte om, sier Hinda.

Tøffe damer
Det er to utrolig tøffe damer, og det er kontrasten i det at de er så gamle og så utfordrende som gjør at dette blir både tankevekkende og morsom, sier regissøren Håvard Bustnes. I Adresseavisen kan du lese mer og se video fra mottakelsen i Trondheim med Besteforeldrenes rangleorkester. For anledningen med tekst på engelsk til bl.a. Beethovens «Ode til gleden».

Oldemødre til BergenTøffe kan vi være nettopp fordi vi er gamle og skrøpelige, understreket Hinda og Sherley da de kom til Bergen. Vi kan si sannheten uten at det får så mange konsekvenser. Vi trenger jo ikke å tenke på CV’en lenger! Begge var dypt rørt over Nordlandskoret som mannsterke stilte opp på Hurtigruteterminalen med «Å, eg veit meg eit land» og andre smektende toner.

True life lies in laughing, love and commitment, sa Halfdan Wiik i sin velkomsttale til de to, og siterte borgerrettsforkjemperen Martin Luther King: If you can’t fly then run, if you can’t run then walk, if you can’t walk then crawl, but whatever you do you have to keep moving forward!

Turid Heggland fra Besteforeldreaksjonen hadde med «Kjerringa mot strømmen» og andre eventyr i gave til oldemødrene. Nordlandskoret i bakgrunnen.

Turid Heggland fra Besteforeldreaksjonen hadde med «Kjerringa mot strømmen» og andre eventyr i gave til oldemødrene. Nordlandskoret i bakgrunnen.

LES MER OM FILMEN OG SE TRAILER HER

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*