Etterlyser en folkebevegelse mot klimavanviddet

imagesCAKE5KOQ«Vår generasjon har opplevd den kalde krigens år. Da millioner over hele verden levde i angst og avmakt over stormaktenes vanvittige atomopprustning. Men vi kjempet imot, vi organiserte oss og marsjerte i gatene, – og fikk oppleve den enorme lettelsen da avspenningen og nedrustingens tid kom», sier Bjørghild des Bouvrie fra Fusa i Hordaland, som håper på en folkebevegelse mot klimavanviddet. Sammen med Turid Lilleheie fra Solbergselva er hun nytt styremedlem i Besteforeldreaksjonen. Foreningen trengs for å vise at godt voksne mennesker tar ansvar for den verden vi etterlater oss, mener de to.

Kvinneaktivisten

BjorghildBjørghild des Bouvrie ble født i Nederland, i det som blir kalt hungersvinteren 1944-1945, med nederlandsk far og norsk mor. Hun studerte gresk og latin og arbeidet i noen år på gymnas. «Størstedelen av mitt arbeidsliv har jeg vært ansatt i staten, med ‘kvinneemansipasjon’ som fagfelt. Det var en iherdig kamp mot strømmen i et land som bare ble overtruffet av Irland i antall hjemmeværende mødre. Jeg har erfart at det nytter å støtte grasrota som ønsker forandring. Kvinners posisjon nå er ikke til å sammenligne med det den var da jeg var ung.»

For seks år siden flyttet Bjørghild sammen med sin mann André som pensjonister til Norge. De bor i Strandvik i Fusa med utsikt over den vakre Bjørnafjorden. Hun leder fylkeslaget for Besteforeldreaksjonen i Bergen/Hordaland, med fast plass på Torgallmenningen én gang i måneden. «Vi trenger Besteforeldreaksjonen for å minne de ansvarlige i vårt land på deres grunnleggende ansvar overfor etterslekten både her og ute i verden, og for å inspirere dem til den nødvendige kreativitet.»

«I norsk klimapolitikk savner jeg fremtidsoptimisme. Det er jo klinkende klart at Norge har enestående muligheter for et silkemykt skifte fra fossil til fornybar energi. kapital, kompetanse, teknologisk erfaring og naturlige forutsetninger.»

Fagforeningslederen

Turid LTurid Lilleheie har bodd lenge i Solbergselva utenfor Drammen, men er født og oppvokst på øya Tysnes i Sunnhordland. Hun har jobbet mange forskjellige steder både i privat og offentlig sektor. Hun var forbundsleder i Norsk tjenestemannslag (NTL) i 12 år, fra 1998 til 2000. Der markerte hun seg bl.a. som en forkjemper for det hun kaller «et nytt solidaritetsalternativ».

«I NTL var vi stolte av å ha et politisk engasjement basert på ikke bare lønn og arbeidsvilkår, men livsvilkår i vid forstand. Miljø har alltid opptatt meg. I klimapolitikken savner jeg vilje til å gjøre nødvendige grep i Norge. Kvotekjøp og lignende kan ikke være en hovedlinje. Vi trenger politikere som har evne til å tenke globalt og handle lokalt.»

Nå jobber Turid Lilleheie litt for seg selv, sier hun. Hun er styreleder i tenketanken Progressiv, som har miljø og klima som et av sine prioriterte områder. «Å bli med i styret i Besteforeldrenes klimaaksjon er et verv jeg takket ja til med glede. Politisk aktive besteforeldre trengs for å vise at også godt voksne mennesker har moralske evner og empati som når lenger enn landegrenser og egen generasjon. Inger Hagerups sier for meg det vesentlige: Det gjelder vårt evige, korte liv – det gjelder vår jord

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Titi des Bouvrie | 09.10.2013

    Ha Ha! Jeg er meget stolt av min søster Bjørghild!!!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*