
Lågendeltaets Venner arrangerer Lågen-leir 23.–25. mai. Alle er velkommen, enten du er barn eller voksen, naturverner, aktivist, biolog, kunstner, eller bare en som elsker naturen, sier Lågen-forkjemper Øyvin Aamodt. – Her trengs alle gode krefter, for kampen går videre, mot naturvandalismen og for de uerstattelige naturverdiene!
Venne-foreningen ble stifta i 2020 for å trygge vernet av Lågendeltaet naturreservat, og for å stoppe planen om å bygge en firefelts motorvei tvers gjennom området. De har en innholdsrik nettside der du kan finne mye informasjon om saken: www.laagendeltaetsvenner.no Lågen-leiren som arrangeres om to uker, kan du lese mye om her: www.laagendeltaetsvenner.no/leir
Øyvin Aamodt er tasperson for venneforeninga, og lover oss guidede turer der vi kan få være med å oppdage de fantastiske fugleartene som bor og besøker deltaet. Det blir foredrag, diskusjoner, levende musikk og kulturelle innslag – i tillegg til det sosiale livet en sånn leir skal bestå av, med leirbål og felles måltider. Han minner om at det dreier seg om et naturrreservat med Norges strengeste vern. Her er det ikke lov å drive byggeaktivitet av noe slag. Det er til og med forbudt å padle i området på våren, for å beskytte de trekkende og hekkende fuglene. Men motorveg kan de tillate seg! Nå er reservatet delt i to, og anleggsarbeidene har startet.
– Men regjeringa hevder at den nye veien vil avlaste fuglelivet. Det er også snakk om kompenserende arealer.
– Vi i Lågendeltaets Venner er sterkt uenige i regjeringens påstand. Å bygge en firefelts motorvei for 110 km/t vil aldri være bra for miljøet eller naturen. Dette er grønnvasking! Vi mener at E6 bør gå i eksisterende trasé med forbedringer som bl.a. støyskjerming, heller enn å ofre vernet natur for et unødvendig motorveiprosjekt.
– Vi fortsetter å jobbe med media og politikere for å holde saken varm. Vi undersøker også juridiske muligheter for å utfordre utbyggingen. Det er bl.a. stor usikkerhet omkring steinmassene som skal tas ut av fjellet til bruk i veikroppen, både langs Lågen og langs Mjøsa, og som kan forurense både land og vann.
Så vi har ennå mye å kjempe for, både her hos oss og ellers, sier Øyvin Aamodt. – Om vi ikke får stansa denne veien, så vil arbeidet vårt forhåpentligvis gjøre det vanskeligere neste gang noen foreslår en slik motorvei. Så oppfordringa er: Bli med på leir! Bli med og styrk kampen for naturen!
Et glimrende initiativ. Helt bisar med argumentene at motorveien vil «avlaste fuglelivet» og at «kompenserende arealer» vil kompensere. Helt i strid med de vakre ord i stortingsmeldinger mm om UFF (Unngå, flytte, forbedre) prinsippet, at «klima og natur skal danne rammer om all virksomhet» og «sirkulærøkonomien». Motorveien vil øke energi- og annen ressursbruk samt klimagassutslipp ved anlegg, drift og økt trafikk med høyere hastigheten. Før vi begynne å snakke om skader og tap for natur og landskap. Elektrifisering av transport er bra for miljø og klima, men veksten er ikke det. Miljødirektoratet har beregnet at elektrifisering av transporten vil kreve 16 TWh mer strøm i 2050 ved en fortsatt vekst enn om vi beholder transporten på samme nivå som nå. Hvordan skal disse 16 TWh, omtrent tilsvarende dagens produksjon av vindkraft i Norge skaffes? Og da har vi ikke tatt med energibruken til anlegg og bruk av veier, flyplasser, produksjon av biler, fly og skip, stål, aluminium og betong mm.
Motorveien ved Lågendeltaet er et bidrag til denne veksten.